Babiš bol prvýkrát v práci, mieni škrtať v rozpočte

Český minister financií Andrej Babiš bol v piatok prvýkrát v práci. Chce osekať rozpočet, obnoviť finančnú políciu a riešiť daňové podvody. Uviedol to v relácii Otázky Václava Moravce v Českej televízii.

02.02.2014 18:17
debata (3)

Babiš chce na rokovanie vlády predložiť návrh na zníženie deficitu českého rozpočtu na tento rok na 107 miliárd korún z pôvodných 112 miliárd viazaním piatich miliárd z rezerv. O aké prostriedky pôjde, Babiš nevedel. Spomenul, že „v práci“ bol prvýkrát v piatok.

„Mňa kritizujú, že rozpočet som nečítal, no nečítal, ani ho nebudem čítať. Nemôžem čítať 900 strán. Sú tam na to ľudia, sú za to platení, ja robím stratégiu,“ dodal minister financií s tým, že zásadné veci si naštuduje. Babiš sa bude usilovať, aby v roku 2015 bol schodok rozpočtu pod 100 miliardami ko­rún.

Podľa Babiša je nutné začať šetriť a prestať plytvať. V roku 2014 chce Babiš klásť dôraz na čerpanie peňazí z eurofondov, zameria sa tiež na kontrolu podvodov s DPH v tzv. karuselových obchodoch. Ich objem podľa odhadov dosahuje v Česku 2,7 percenta HDP.

Podľa Babiša existuje potenciál ušetriť v dlhšom horizonte 150 miliárd korún. Rezervy sú podľa neho pri eurofondoch, vo vyberaní daní – až 100 miliárd sa týka karuselových obchodov – a 20 až 30 miliárd leží v hmotných rezervách.

„Nevidím dôvod, prečo by štát mal mať peniaze v štátnych hmotných rezervách,“ dodal Babiš.

Zavedenie elektronických registračných pokladníc nie je podľa Babiša riešenie. Preferuje chorvátsky model elektronických tržieb napojených na centrálu, s tamojšou vládou plánuje rokovať o jeho zakúpení. „Chceme preveriť, či je ten model najlepší. Predpokladám, že skôr ako v roku 2016 sa to nedá stihnúť,“ dodal minister.

Šéf ANO uviedol, že sociálnej demokraciu neumožní, aby nominovala svojho zástupcu na pozíciu námestníka pre dane. „Vysvetlil som mu (Sobotkovi), že námestník pre dane nie je možný. Ponúkol som mu iný post námestníka, budeme o tom rokovať v utorok. Tieto politické zvyky sa mi nepáčia, každý by mal byť zodpovedný za svoj rezort,“ povedal Babiš v ČT.

Podľa Babiša by mala byť obnovená finančná polícia. „Mali by sme vyčleniť z polície špecialistov na boj s daňovými únikmi,“ povedal.

Finančnú polícii zrušil vtedajší minister vnútra Ivan Langer v roku 2006. Od 1. januára 2007 bola jej časť zlúčená s protikorupčným oddelením a zvyšok príslušníkov priradený k ďalším celoštátnym oddielom. Podľa Langera finančná polícia pracovala síce kvalitne, ale pomaly a navyše sa jej činnosť zdvojovala s inými útvarmi. Jej zrušenie malo zrýchliť a zefektívniť odhaľovanie finančnej kriminality.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš