Americký Fed opäť obmedzí nákupy dlhopisov

Americká centrálna banka (Fed) pokračuje v opatrnom obmedzovaní svojej podpornej menovej politiky. Menový výbor Fedu v stredu podľa očakávania jednohlasne rozhodol, že nákupy dlhopisov, ktoré majú stimulovať ekonomický rast, sa od februára znížia o ďalších desať miliárd dolárov na 65 miliárd dolárov mesačne.

30.01.2014 04:00
debata (1)

Dvojdňové zasadnutie, ktoré naposledy riadil guvernér Ben Bernanke, tak nadviazalo na decembrové rozhodnutie, ktorým sa táto stimulácia prvýkrát zmiernila.

Fed od plánu postupného obmedzovania podpory neodradili ani terajšie otrasy na mladých trhoch sveta. Pre ne padajú akciové trhy a centrálne banky Turecka, Juhoafrickej republiky a Indie boli nútené zvýšiť úrokové sadzby, aby bránili domácim menám v poklese. Výrazne k tomu prispieva práve ústup od krajne uvoľnenej menovej politiky v USA. Investori teraz sťahujú peniaze z rozvíjajúcich sa ekonomík do USA, kde očakávajú vyššie výnosy.

Fed už v decembri rozhodol, že od januára zníži nákupy dlhopisov v priemere o desať miliárd na 75 miliárd dolárov mesačne. Fed nakupuje dlhopisy v snahe zraziť nadol dlhodobé úrokové sadzby a zvýšiť výdavky, tvorbu pracovných miest a objem investícií.

Presvedčivá správa o decembrovom vývoji amerického trhu práce vyvolala dočasne pochybnosti, či sa bude Fed ponáhľať s ďalším sprísňovaním menovej politiky. Iné údaje však potvrdili odhady, že najväčšia svetová ekonomika by mala tento rok výrazne zrýchliť rast. Menový výbor v stredu konštatoval, že ekonomická aktivita v USA v poslednom štvrťroku zosilnela.

Fed nechal bezo zmeny ďalší kľúčový aspekt menovej politiky. Sľúbil, že krátkodobé úroky zostanú blízko nuly ešte dlho po tom, čo miera nezamestnanosti klesne k vytýčenému cieľu 6,5 percenta. Tento ukazovateľ klesol v decembri na päťročné minimum 6,7 percenta, avšak hlavne preto, že z kategórie pracovnej sily odišiel veľký počet ľudí.

Finančné trhy reagovali na oznámenia Fedu rozporuplne. Akcie na Wall Street prehĺbili pokles a dolár klesol, ceny dlhopisov ale výrazne stúpli.

„Investori dúfali, že Fed nejako odpovie na posledné trhové otrasy a vyšle signál podpory. Vo vyhlásení sa ale nezmienil ani o Turecku, ani o rozvíjajúcich sa trhoch vo všeobecnosti… Zrejme skutočne chcú ustúpiť do pozadia a kvantitatívne uvoľňovanie (nákupy dlhopisov) ukončiť,“ povedal agentúre Reuters Jack Ablin z chicagskej BMO Private Bank.

Menový výbor v stredu naposledy zasadal pod vedením Bernankeho, ktorý v piatok končí a na jeho miesto nastupuje terajšia viceguvernérka Fedu Janet Yellenová. Fed za Bernankeho podporoval ekonomiku, ktorá v rokoch 2007–09 zažila najhlbšiu povojnovú recesiu, najprv znížením svojich krátkodobých sadzieb takmer na nulu a opakovane potvrzovaným prísľubom, že úroky zostanú ešte dlho minimálne. Od roku 2009 navyše Fed dodáva do systému prostredníctvom nákupov rôznych dlhopisov masívne objemy nových peňazí a tromi kolami týchto nákupov zvýšil svoju súvahu o tri bilióny na štyri bilióny dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #USA #Fed