Fiat vlani zdvojnásobil čistý zisk

Talianska automobilka Fiat vlani viac ako zdvojnásobila čistý zisk na takmer dve miliardy eur z necelých 900 miliónov eur v predchádzajúcom roku.

29.01.2014 13:43
debata

Firma však uviedla , že tento rok počíta s prudkým poklesom zisku. Automobilka zhoršila výhľad na tento rok pre slabý dopytu v Južnej Amerike a oznámila, že za minulý rok nevyplatí žiadnu dividendu. Cena jej akcií sa potom prepadla o viac než štyri percentá.

Tržby skupiny vlani vzrástli o tri percentá na takmer 87 miliárd eur. Odbyt automobilov sa zvýšil aj o tri percentá a predstavoval 4,4 milióna vozidiel. Vysoký dopyt v Severnej Amerike a v Ázii totiž prevážil pokles predaja v Južnej Amerike a v Európe. V tomto roku počíta firma s nárastom tržieb na 93 miliárd eur, čistý zisk by však mal klesnúť na 600 až 800 miliónov eur.

Fiat sa minulý týždeň stal stopercentným vlastníkom amerického partnera Chrysler. Ten v stredu oznámil, že vo štvrtom štvrťroku viac než štvornásobne zvýšil čistý zisk na 1,6 miliardy dolárov. V celom minulom roku zarobil Chrysler bez zahrnutia mimoriadnych daňových výnosov 1,8 miliardy dolárov, čo predstavuje najlepší výsledok podniku od opustenia bankrotového režimu v roku 2009.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Fiat