NBS viac verí slovenskej ekonomike

Národná banka Slovenska zlepšila odhady rastu slovenskej ekonomiky. Dôvodom sú dobré správy zo zahraničia, najmä lepšie údaje rastu nemeckého hospodárstva.

29.01.2014 14:00
debata (1)

Nemecký priemysel, ktorý je ťahúňom nielen domácej, ale aj európskej ekonomiky, si totiž od minulého roka drží silné tempo zotavovania.

Tento rok by slovenské hospodárstvo podľa NBS malo rásť o 2,3 percenta. Ešte vlani v decembri centrálna banka odhadovala rast ekonomiky na úrovni 2,2 percenta. Následne by sa mal rast v roku 2015 podľa NBS zrýchliť na 3,3 percenta, kým pôvodný odhad bol 3,1 percenta.

Aj januárový pravidelný prieskum NBS medzi bankovými analytikmi preto priniesol odhad rastu ekonomiky na úrovni 2,3 percenta. Oproti decembru to v tomto prípade znamená navýšenie prognózy o 0,2 percentu­álneho bodu.

„V porovnaní s decembrovou predikciou tak dochádza v strednodobom horizonte k nepatrnému zlepšeniu vyhliadok makroekonomického vývoja, najmä z dôvodu rýchlejšieho rastu domácej časti ekonomiky, a v roku 2015 čiastočne i z očakávaní lepšej exportnej výkonnosti,“ uviedla NBS.

Situácia na trhu práce by sa oproti ich pôvodným odhadom nemala výraznejšie v tomto roku meniť. Najnovšie údaje podľa centrálnej banky naznačujú mierne oživenie tvorby pracovných miest v poslednom štvrťroku minulého roka. Práve očakávané lepšie čísla z priemyslu by mali zastaviť prepad nezamestnanosti. Nezamestnanosť bola vlani 14,2 percenta, tento rok má klesnúť na 13,8 percenta a v roku 2015 na 13,2 percenta.

Rast cien by sa podľa centrálnej banky mal v tomto roku spomaliť na úroveň 0,6 percenta. Ľudia by sa mali viac osmeliť v obchodoch až v budúcom roku, v dôsledku čoho by inflácia mala stúpnuť na 1,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #rast #prognóza #NBS