Na penzii z 2. piliera ľudia prerobia mesačne 3 eurá

Prví penzisti, ktorí premenia úspory v druhom pilieri na dôchodok, budú sklamaní. Od budúceho roka niekoľko tisíc nových dôchodcov začne poberať jednu časť starobnej penzie od štátu a druhú získa na základe súkromných úspor od komerčnej poisťovne. Ide o ľudí, ktorých pred desiatimi rokmi, v čase štartu 2. piliera, zlákali na štedré penzie.

28.01.2014 20:00 , aktualizované: 29.01.2014 08:00
debata (310)

Prvé výpočty však ukázali, že ak vtedajší päťdesiatnik s priemernou mzdou zostal len v štátnom prvom pilieri, spravil dobre. Ak poberal celý život priemernú mzdu, ktorá bola vlani okolo 800 eur mesačne, štátna penzia mu vyjde na 422 eur mesačne. Podobný človek, ktorý vstúpil v roku 2005 do druhého piliera, dostane kombinovanú penziu od štátu a súkromnej poisťovne dovedna na úrovni 419 eur. Trojeurový predpokladaný rozdiel vypočítalo ministerstvo práce.

V skutočnosti rozdiel môže byť ešte vyšší v prípade, ak občan s 2. pilierom bude chcieť súkromnú časť penzie valorizovať či kryť aj pozostalostnú penziu. Prvý pilier s tým počíta automaticky.

„Dlhodobo sme upozorňovali, že v druhom pilieri si treba sporiť minimálne dvadsať rokov, ale pri spúšťaní reformy systému nás nikto nepočúval,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian (Smer). Predpokladá sa, že prerábať na 2. pilieri budú penzisti len v prvých asi piatich rokoch. Od roku 2020 by noví penzisti s druhým pilierom mali byť na tom už lepšie ako dôchodcovia len so štátnym sporením.

Pravidlo o nižších kombinovaných súkromných a štátnych penziách oproti štátnym platí pre väčšinu ľudí, ktorí zarábali menej ako 1,6-násobok priemernej mzdy.

Opozícia tvrdí, že za nízkymi penziami z druhého piliera sú aj kroky prvej Ficovej vlády, ktorá obmedzila investície do výnosnejších, ale aj rizikovejších aktív. Akcie sa na druhej strane v čase krízy prepadli, aj keď neskôr straty dobiehali.

„Základným problémom je, že desať rokov investovania v druhom pilieri, je príliš krátka doba. Za tento čas väčšina ľudí usporí okolo 3 800 eur, čo postačuje na kúpenie doživotného dôchodku v rozmedzí pätnásť až dvadsať eur za mesiac,“ povedal ekonóm Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied.

Spomínaný penzista s kombinovaným doživotným dôchodkom na úrovni 419 eur dostane totiž 376 eur od štátnej Sociálnej poisťovne a pevnú sumu 43 eur mesačne mu bude vyplácať komerčná poisťovňa na základe úspor v druhom pilieri. V danom príklade si penzista s priemerným platom za 10 rokov v druhom pilieri nasporil 7¤360 eur. Ľudia s podpriemernými platmi dostanú z druhého piliera ešte menej.

„Pre poisťovne rozhodne nebude ziskový biznis posielať ľuďom každý mesiac na účet dvadsať eur. Musíme sa však pustiť do vyplácania súkromných penzií, lebo v opačnom prípade by druhý pilier na Slovensku skončil,“ uviedla Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní. Napríklad za tisíc eur z druhého piliera si ľudia môžu kúpiť doživotnú penziu vo výške 5,40 eura za mesiac. V takomto prípade väčšina zisku padne na administratívne náklady. Až úspory vo výške 30-tisíc eur budú postačovať na doživotnú penziu vo výške asi 161 eur mesačne.

„Ďalšou otázkou je, ako sa poisťovne popasujú s valorizáciou súkromných dôchodkov. Moja mama odchádzala do penzie pred dvadsiatimi rokmi s dôchodkom 1 500 korún. Kto z nás by dnes dokázal vyžiť z päťdesiat eur na mesiac,“ upozornil ekonóm Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied. Štátny priebežný systém je platený z odvodov pracujúcich ľudí, a tak sa dokáže vyrovnať aj s vyššou infláciou. Rast cien totiž v ekonomike spôsobujú zvyšujúce sa platy ľudí. No a čím sú vyššie platy, tým viac štát vyzbiera na odvodoch pre súčasných penzistov.

Poisťovne môžu rast cien kompenzovať nákupom takzvaných inflačných dlhopisov. Takýto cenný papier však Slovensko nevydáva. Súkromné poisťovne tak budú odkázané na zahraničné cenné papiere a dobrý odhad života ľudí na penzii.

Na druhej strane štátny systém platený z odvodov pracujúcich ľudí je pre starnutie obyvateľstva dlhodobo neudržateľný. „V roku 2012 výdavky na starobné dôchodky obyvateľov Slovenska dosahovali 4,2 miliardy eur,“ priblížil Baláž. Podľa jeho prepočtov dnes na jedného dôchodcu platí penzijné odvody 1,6 zamestnanca. Už v roku 2030 bude tento pomer jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného penzistu. Štátom vyplácané penzie síce nemôžu nikdy klesnúť na nulu, ale pri ustavičnom znižovaní počtu pracujúcich ľudí budú klesať. Vlastné úspory sú spolu s rastom zamestnanosti a prisťahovalectvom jednou z možností, ako zabezpečiť dnešným pracujúcim slušné penzie bez radikálneho zvyšovania veku odchodu do penzie.

Národná banka Slovenska začne poisťovniam udeľovať licencie na vyplácanie doživotných dôchodkov v lete tohto roka. Až začiatkom roku 2015 tak prvých tritisíc dôchodcov reálne uvidí, aký vplyv bude mať na výšku súkromných penzií konkurenčný boj o klienta. Najvýhodnejšia ponuka sa totiž bude dať získať po zadaní údajov do systému CEPS spustenom na stránkach Sociálnej poisťovne. Ľudia si zároveň budú môcť vybrať medzi stále rovnako vysokým dôchodkom, zhodnocovaným o infláciu, alebo pozostalostným. Pozostalostné penzie aj tie zhodnocované o infláciu budú v úvode nižšie ako stále rovnaké dôchodky.

Do jesene 2012 si sporitelia odvádzali zo mzdy deväťpercentné odvody do štátnej sporiteľne aj druhého piliera. Následne súčasná vláda odvod do 2. piliera znížila na 4 percentá. Ak štát zníži dlhy, neskôr sa odvod má zvýšiť.

Kto si úspory vyberie

Veľká diskusia sa momentálne vedie okolo možnosti vyberania peňazí z druhého piliera. Išlo by o časť úspor, ktorá sporiteľovi zostane po zakúpení doživotnej penzie. Vláda takúto možnosť navrhuje ponechať len ľuďom, ktorých mesačný dôchodok bude nad štvornásobkom životného minima, teda viac ako 800 eur.

„Toto je príliš vysoká suma. Penzisti totiž peniaze z druhého piliera môžu použiť na vyriešenie aktuálnych problémov, ako napríklad vyplatenie hypotéky, realizovanie drahej operácie alebo aj cestovanie,“ uviedol Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz.

Diskusie o možnosti zníženia minimálneho dôchodku potrebného na získanie možnosti vybratia peňazí z druhého piliera, prebiehajú momentálne aj na ministerstve práce.

„Nemôžeme nechať poisťovniam len nízko príjmových ľudí, lebo potom všetky dôchodky z druhého piliera budú veľmi nízke a zas na to doplatia tí najchudobnejší,“ uzavrel štátny tajomník ministerstva Jozef Burian.

Čím viac peňazí poisťovne od ľudí získajú, tým vyššie dôchodky im môžu ponúknuť. Keďže súkromné penzie kúpené od poisťovní sa už nedajú zdediť, v podstate sa tí, čo zomrú skôr, zložia na dôchodky dlhšie žijúcich.

© Autorské práva vyhradené

310 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #Dôchodcovia