IKEA dosiahla rekordný zisk, ľudia začali viac kupovať

Švédska spoločnosť IKEA, ktorá je najväčším výrobcom nábytku na svete, vykázala za minulý rok rekordný zisk.

28.01.2014 10:14
debata (4)

Zároveň informovala, že pozoruje náznaky, že spotrebiteľské výdavky za začínajú na mnohých jej trhoch zotavovať. Z údajov zverejnených v utorok vyplýva, že čistý zisk firmy počas jej fiškálneho roka končiaceho sa v závere augusta vzrástol o 3,1 % na 3,3 mld. eur.

"Spotrebiteľské výdavky sa zlepšujú v mnohých krajinách,“ povedal šéf spoločnosti IKEA Peter Agnefjall. "Hoci náročné ekonomické podmienky sa ešte neskončili, pozorujeme pozitívne náznaky,“ dodal.

IKEA tvrdí, že evidovala silný rast v Číne, kde otvorila dva nové obchodné domy, a tiež v Rusku a USA. Štáty južnej Európy vykazujú určité pozitívne známky, avšak predaje na trhoch v Španielsku a Taliansku oslabili. Spoločnosť zverejnila údaje o vývoji tržieb za fiškálny rok končiaci sa v auguste 2013 už v októbri. Vzrástli o 3,1 % na 27,9 mld. eur. Firma plánuje v súčasnom fiškálnom roku investovať do obchodov, výroby, obnoviteľných zdrojov a nákupných centier 2,5 mld. eur. "Do roku 2020 plánujeme zdvojnásobiť tržby. Pomôžu nám k tomu kvalitnejšie produkty za nižšie ceny, zlepšenie našich existujúcich obchodov, otvorenie nových obchodov a rozšírenie našej internetovej ponuky,“ uvádza Agnefjall v stanovisku.

Spoločnosť Ikea Bratislava, s. r. o. je súčasťou globálnej siete Ikea Group. Na Slovensku má jeden obchodný dom, a to v Bratislave, kde pôsobí už od roku 1992. História skupiny Ikea siaha do roku 1943, kedy spoločnosť založil vo Švédsku Ingvar Kamprad. Odvtedy výrazne expandovala a v súčasnosti má celkovo vyše 330 obchodných domov v 40 krajinách. Ročne obchody firmy navštívi 690 mil. ľudí a po celom svete zamestnáva 139 tis. ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea