Taliani chcú získať z privatizácie 10 miliárd eur, najviac za poštu

Taliansko by mohlo v nasledujúcich dvoch rokoch získať z privatizácie od 8 do 10 miliárd eur. Mal by sa tak zmierniť tlak na talianske verejné financie. Vo štvrtok to povedal taliansky minister hospodárstva Fabrizio Saccomanni.

24.01.2014 08:36
debata

Minister tak korigoval predchádzajúce vyhlásenia talianskeho premiéra Enrica Lettu. Ten v novembri vyhlásil, že príjmy Talianska z privatizácie by mohli len v roku 2014 dosiahnuť od 10 miliárd eur do 12 miliárd eur.

Oficiálny rozpočtový cieľ v septembri ukázal, že vláda chce ročne získať približne 7,5 miliardy eur z privatizácie. To predstavuje približne polovicu percentuálneho bodu hrubého domáceho produktu Talianska. Súčasťou privatizácie by mala byť napríklad talianska pošta Poste Italiane alebo aj spoločnosť ENAV. Za štyridsaťpercentný podiel v pošte by mal prísť najväčší balík peňazí na úrovni štyri až päť miliárd eur.

"Plánujeme, že začneme teraz, očakávame významné výsledky v roku 2014, tento proces však bude pokračovať do budúceho roka,“ povedal Saccomanni.

Taliansko má tretiu najväčšiu ekonomiku v eurozóne a zároveň je jedným z jej najväčšmi zadlžených členov. Taliansky štátny dlh vyjadrený v pomere k hrubému domácemu produktu by mal do konca tohto roka podľa odhadov dosiahnuť 132,7 percenta. Vyššie zadlženie má v eurozóne len Grécko, ktoré pred štátnym bankrotom v minulých rokoch zachraňovali peniaze medzinárodných veriteľov.

Podľa stredajších údajov štatistického úradu Eurostat sa zadlženie Talianska v minulom treťom štvrťroku oproti predošlému kvartálu znížilo o 0,4 percentu­álneho bodu na 132,9 percenta výkonu ekonomiky. Stále je však vysoko nad požadovanou úrovňou 60 percent HDP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #eurozóna #privatizácia