Microsoftu sa darí, slabší predaj Windows vygumoval silný Office

Americký softvérový gigant Microsoft v druhom finančnom štvrťroku zvýšil čistý zisk medziročne o tri percentá na 6,56 miliardy dolárov vďaka rastu tržieb. Oznámila to vo štvrtok firma. Výsledky prekonali očakávania analytikov a akcie podniku po ich zverejnení posilnili o takmer štyri percentá.

24.01.2014 07:26
debata (1)

Celkové tržby spoločnosti v štvrťroku končiacom 31. decembra stúpli o 14 percent na 24,5 miliardy dolárov. Silný predaj kancelárskeho softvéru Office kompenzoval slabé výsledky operačného systému Windows, napísala agentúra Reuters.

K rastu tržieb prispel podľa agentúry DPA tiež silný dopyt po nových herných konzolách Xbox One, ktoré vstúpili na trh 22. novembra. Microsoft začiatkom roka oznámil, že už predal vyše tri milióny týchto zariadení.

Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows využíva väčšina osobných počítačov. V poslednej dobe ale firma zaostáva za konkurentmi, ako je Apple alebo Google, ktorí ju predstihli v orientácii na stále populárnejšie tablety a smartphony.

Microsoft sa na jeseň dohodol, že kúpi od fínskej spoločnosti Nokia jej divíziu mobilných telefónov za 5,44 miliardy eur. Transakciu už schválili regulačné orgány v Európskej únii i Spojených štátoch.

Microsoft teraz hľadá nového generálneho riaditeľa po tom, čo terajší šéf Steve Ballmer vlani v auguste oznámil, že do roka odíde zo svojej funkcie. Firma predpokladá, že nového riaditeľa vymenuje začiatkom tohto roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows 8 #Office