Najbohatší majú toľko, čo polovica obyvateľov Zeme

Najbohatší ľudia nezvyknú využívať služby verejnej dopravy, no keby sa pre jazdu MHD rozhodli, bez problémov by sa zmestili do jedného kĺbového autobusu.

22.01.2014 13:42
Davos Foto:
Svetové ekonomické fórum v Davose sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.
debata (2)

Je ich totiž len 85, no vlastnia taký veľký majetok, ako 3,5 miliardy najchudobnejších ľudí dohromady. To je polovica svetovej populácie. Tí by na spoločnú jazdu MHD potrebovali viac ako 41 miliónov autobusov.

Vyplýva to zo správy britskej neziskovej organizácie Oxfam, ktorá ju zverejnila pred začiatkom pravidelného Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Oxfam týmto prepočtom chcel poukázať na zhromažďovanie bohatstva v rukách niekoľkých jednotlivcov a otváranie nožníc nerovnosti medzi najbohatšími a najchudobnejšími.

Majetok 85 najbohatších ľudí britská organizácia odhadla na 1 bilión, teda 1 000 miliárd dolárov. Celkovo 1 percento najbohatších ľudí na Zemi má pod kontrolou až 110 biliónov dolárov, čo je 65-násobok majetku 3,5 miliardy najchudobnejších ľudí. Oxfam upozornil, že zväčšovanie rozdielov medzi najbohatšími a najchudobnejšími vedie k ohrozeniu politickej stability a posilňuje sociálne napätie.

Na konferencii v Davose sa zúčastní aj riaditeľka Oxfamu Winnie Byanyimová. Chce vyzvať ekonomické politické elity, aby sa zasadili za zavedenie progresívnej dane z príjmu, teda aby viac na daniach platili ľudia s vyššími platmi, aby najbohatší nezdaňovali svoje príjmy v daňových rajoch a viac podporovali charitu a rozvojové krajiny.

„Prehlbujúca sa nerovnosť vytvára začarovaný kruh, v ktorom sa bohatstvo a moc koncentrujú v rukách zopár vyvolených a ostatným ostávajú omrvinky zo stola,“ povedala Byanyimová pre denník Guardian. „V rozvinutých aj rozvojových krajinách sme svedkami, že najnižšie dane, najlepšia zdravotná starostlivosť a vzdelanie a príležitosti ovplyvňovať dianie sú vyhradené nielen najbohatším, ale aj ich deťom. Bez spoločného úsilia v boji proti nerovnosti bude kaskáda privilégií a znevýhodňovania pokračovať počas ďalších generácií,“ dodala.

Oxfam vo svojej správe upozornil, že v 29 z 30 krajín daňové zaťaženie najbohatších od 70. rokov kleslo. Zároveň len traja z desiatich ľudí pritom žijú v krajinách, kde sa od 80. rokov rozdiel medzi najbohatšími a najchudobnejšími neprehĺbil.

Do Davosu tento rok zavíta aj americký minister financií Jack Lew, japonský premiér Šinzo Abe, prezident Európskej komisie José Manuel Barroso či šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Jedným z tém kongresu bude práve prehlbovanie nerovností, ale aj zotavovanie svetovej ekonomiky po kríze, výzvy spojené s využívaním nových technológií a klimatické zmeny. Konferencia sa začne dnes a potrvá do soboty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #Davos