Babiš kupuje na Slovensku pekárne aj družstvá

Český miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš posilnil svoje postavenie v slovenskom potravinovom hospodárstve.

21.01.2014 13:00
pekáreň, Prvá pekarenská, petržalská pekáreň Foto: ,
Andrej Babiš po kúpe petržalskej pekárne dosiahne na slovenskom trhu s chlebom a pečivom zhruba 20-percentný podiel.
debata (26)

Ovládol najväčšiu pekáreň v Bratislave, keď vstúpil do Prvej Bratislavskej pekárenskej spoločnosti. Podarilo sa mu to okľukou, a to prostredníctvom slovenskej firmy Majetky, s. r. o.

Babiš sa usiloval získať petržalskú pekáreň, ktorá je najväčším výrobcom pečiva v hlavnom meste, ešte pred dvoma rokmi. Jeho Agrofert vlastní na Slovensku pekárenskú skupinu Penam. Babišov konglomerát sa vtedy pokúšal o prevzatie pekárenskej skupiny United Bakeries, ktorej súčasťou bola Prvá Bratislavská pekárenská spoločnosť. Stop tejto transakcii však dal Protimonopolný úrad. Ten sa k spomínanej koncentrácii zatiaľ vyjadril len stručne. Podľa včerajšieho vyhlásenia hovorkyne úradu Andrey Wilhelmovej koncentrácia spomínaných podnikateľov, o ktorej v pondelok informoval týždenník Euro, nebola úradu oznámená.

Babiš po akvizícii petržalskej pekárne dosiahne na slovenskom trhu s chlebom a pečivom zhruba 20-percentný podiel. Slovenských pekárov posilnenie jeho pozícií zatiaľ nevyrušuje. „Babišov trhový podiel sa síce blíži k jednej pätine, ale stále to nie je rozhodujúci podiel,“ uviedol pre Pravdu Bohumír Sabo, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Pekári si dokonca sľubujú, že Babišov vstup do petržalskej pekárne môže priniesť aj isté pozitíva. Pre obchodné reťazce sú napríklad rožky a chlieb mienkotvorným potravinárskym výrobkom. Najväčšie reťazce už predávajú rožok po 4 centy. Veľký hráč, akým sa teraz stávajú Babišom ovládané pekárne, by mohol podľa Saba pri rokovaní o cenách pečiva a chleba prispieť k lepšej vyjednávacej pozícii všetkých pekárov. Ako sa však reálne vyvinú veci, ukáže až čas.

Prepojil agrochémiu s potravinami

Vlani v lete zatvoril Babiš v Piešťanoch priemyselnú veľkopekáreň Veľkopek. Konkurencia si možno na chvíľu vydýchla, ale ovládnutím petržalskej pekárne Babiš strategicky posilní. „Je to pekáreň s najlepšou polohou na celom slovenskom trhu s pečivom. Leží uprostred veľkomesta so 450-tisíc obyvateľmi a je schopná zásobovať najväčšie supermarkety,“ myslí si Ľudovít Pósa, ktorý roky pôsobil v agrárnom i finančnom sektore.

Andrej Babiš, najbohatší Slovák podnikajúci v oboch častiach bývalej federácie, ale aj v Nemecku, zbohatol predovšetkým na podnikoch chemického priemyslu, ktoré začal ešte v deväťdesiatych rokoch prepájať s agropotravi­nárskymi firmami. Dnes sa jeho majetok odhaduje na päť miliárd eur. V Česku je Babiš úspešný aj v politike, mal by sa stať novým ministrom financií.

„V čase, keď iní podnikatelia uvažovali o vytvorení uzavretého reťazca medzi poľnohospodárskymi a potravinárskymi podnikmi, Babiš videl veci v oveľa širších súvislostiach a predvídavo začal prepájať chemický priemysel – Duslo Šaľa – produkujúci hnojivá pre poľnohospodárstvo s podnikmi skladujúcimi obilie, mlynmi, pekárňami a mäsozávodmi,“ všíma si Ľudovít Pósa. Tento slovenský biznismen stál okrem iného na čele skupiny Belar Groupe, ktorú pred niekoľkými rokmi neodkúpil nikto iný ako Babišov Agrofert.

Družstvá sa mu samy ponúkajú

Babiš vytvoril unikátnu štruktúru podnikov, ktorá už prenikla aj do poľnohospodárskej prvovýroby. V najúrodnejších slovenských okresoch skúpil už niekoľko poľnohospodárskych družstiev a kontroluje firmy dovedna s výmerou okolo 20-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy. Ním kontrolované poľnonákupy uskladňujú už vyše jedného milióna ton obilnín, čo je približne tretina z celkovej slovenskej produkcie zrnovín. Patrí mu aj najväčší spracovateľ hydiny na Slovensku Hyza v Topoľčanoch. Pod kontrolou má aj viacero mlynov.

„Zdanlivo pôsobí táto skupina vzájomne prepojených podnikov impozantne, ale stále je dosť zraniteľná,“ myslí si Ľudovít Pósa. Babišov Agrofert je silný v odvetví chémie, teda na začiatku kľúčových vstupov do poľnohospodárstva, ale nemá pod kontrolou maloobchod s potravinami, ktorý ovládli obchodné reťazce. Preto sa usiluje aspoň sčasti kontrolovať speňažovanie obilia cez mlyny, pekárne. Jeho podiel v poľnohospodárstve nepovažuje Pósa za vysoký.

Ako však povedal iný zdroj Pravdy, česko-slovenskému veľkopodnikateľovi sa mnohé družstvá samy ponúkajú na predaj. Okrem dánskych investorov sa totiž objavujú ruskí. Babiš podľa niektorých vyjadrení neponúka síce vždy najviac, ale platí načas a na drevo. A to, že je rodák zo Slovenska, zohráva pri skupovaní družstiev tiež svoju úlohu.

Babiš skončil vo vedení Agrofertu

Budúci český minister financií Andrej Babiš v pondelok oznámil, že sa vzdal vedúcich postov vo svojom podnikateľskom gigante Agrofert. Poznamenal, že sám si napísal výpoveď, aby ako člen vlády nebol v konflikte záujmov. „Zbavujem sa podpisových práv, členstva v predstavenstvách a dozorných radách,“ napísal na blogu na portáli iDnes. Majiteľom koncernu však Babiš zostáva. Naďalej bude aj v nadácii, ktorú zriadil ako vlastník Agrofertu.

(zah)

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #Andrej Babiš