Penta vysúdila milióny eur. Štát sa v spore odvolá

Budú sa ľudia skladať finančnej skupine Penta na odškodné v sume niekoľkých miliónov eur? Penta ako majiteľ bratislavskej paroplynovej elektrárne totiž nedávno vyhrala súd so štátnou Bratislavskou teplárenskou za tri milióny eur.

20.01.2014 20:00 , aktualizované: 21.01.2014 08:00
Bratislavská tepláreň Foto: ,
Ak tepláreň súdy prehrá, na odškodnenie sa buď zložia všetci daňovníci, alebo to firmu môže aj položiť.
debata (108)

Ide o jeden zo sporov, v ktorom paroplyn žiada odškodnenie za to, že tepláreň odobrala menej tepla, ako sa stanovilo v zmluvách ešte z čias Mečiarovej a prvej Dzurindovej vlády.

Tepláreň roku 2012 prehrala aj druhý spor v danej kauze, pri ktorom môže prísť o ďalších vyše 9 miliónov eur. Štátna spoločnosť sa odvolala a rozhodne zrejme Najvyšší súd. Medzitým zároveň rastú aj úroky z omeškania a možné súhrnné odškodné sa približuje k účtovnej hodnote majetku celej teplárne vo výške nad 30 miliónov eur.

V roku 2004, keď Penta paroplyn počas druhého Dzurindovho kabinetu kupovala, sa mali dlhodobé a pre štát nevýhodné zmluvy na odber tepla upraviť. Nestalo sa tak. Teraz hrozí, že ak tepláreň súdy prehrá, na odškodnenie by sa buď zložili všetci daňovníci, alebo by to firmu položilo. Potom by sa Penta mohla dostať cez konkurz nepriamou privatizáciou k majetku teplárne. To Penta odmieta. „Môžem vylúčiť, že by naša spoločnosť mala v prípade výhry v uvedenom spore záujem realizovať scenár, ktorý opisujete,“ tvrdí hovorca Penty Martin Danko.

Tepláreň čierne scenáre zmierňuje a upozorňuje, že verdikt v spore nie je právoplatný. Podnik verí, že uspeje pri odvolaní. „Bratislavská teplárenská využije v súdnych sporoch všetky legitímne dostupné prostriedky,“ podotýka hovorkyňa teplárne Jarmila Galandáková.

Okrem „menšieho“ sporu, kde istina a úroky siahajú k trom miliónom eur, je v hre aj väčšia suma. „Vo veľkom spore ide o sumu, ktorá pozostáva z istiny 9 432 475 eur,“ spresňuje hovorkyňa teplárov. Počas niekoľkých rokov trvania sporov však úroky stále rastú. Takéto vysoké odškodné by teplári z vlastných peňazí vyplatiť nemohli. Podľa poslednej zverejnenej výročnej správy vyprodukovali v roku 2011 asi 2,1-miliónový zisk po zdanení.

Až do začiatku roku 2014 dodával Paroplynový cyklus štátnej teplárni teplo, ktorá ho distribuovala vo východnej časti Bratislavy. Penta získala PPC za dve miliardy korún, čiže asi 66 miliónov eur. V údajnom spise SIS pod názvom Gorila sa píše, že vláda Mikuláša Dzurindu nechala Pente na privatizácii zarobiť štyri miliardy korún. To bol dôvod, prečo predaj paroplynu žiadal cez prokuratúru zrušiť nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Jeho podnet odmietli. Lipšic bol v roku 2004 vo vláde práve v čase, keď sa o privatizácii rozhodovalo.

Penta na vlastnej stránke tvrdí, že do paroplynu celkovo investovala 150 miliónov eur. „Celkový výnos projektu pre Pentu za 10 rokov prevádzky, pozostávajúceho z vyplatených dividend dosiahnutých na základe dlhodobých zmluvných vzťahov do roku 2013 a predpokladanej zostatkovej hodnoty PPC, dosiahne sumu 263 miliónov eur, čo predstavuje nominálny zisk vo výške 113 miliónov eur,“ píšu odborníci finančnej skupiny na stránke www.pentaokauze.sk, kde vysvetľujú jednotlivé okolnosti údajného spisu Gorila.

Od 1. januára 2014 však všetky zmluvy medzi bratislavským paroplynom a bratislavskými teplárňami vypršali. Paroplynový cyklus má v súčasnosti uzavreté iba dohody so štátnou Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou o dodávke podporných služieb. Ide o výpomoc pri udržiavaní stability slovenskej elektrickej siete. V prípade nedostatku energie totiž paroplynový cyklus relatívne rýchlo dokáže spustiť výrobu elektriny a zabrániť tak zrúteniu systému elektrických rozvodov.

Celková hodnota obchodu bude známa až po skončení roku 2014, keďže štátni energetici budú platiť za skutočne odobratú energiu. Podobné zmluvy mal bratislavský paroplynový cyklus aj v minulosti. Jeho príjmy sa však aj napriek aktuálnej zmluve o dodávke podporných služieb rapídne scvrknú.

Teplo si štátna tepláreň vyrába už bez pomoci paroplynu. Existovali obavy, či dodávky tepla spoločnosť v zime zvládne. Zatiaľ však nenastali komplikácie, aj keď zima je zatiaľ v hlavnom meste veľmi mierna.

Bratislavská teplárenská je stopercentne štátnou akciovkou. Bratislavský paroplynový cyklus v súčasnosti nesie meno PPC Power.

Penta je v spore so štátom aj v otázke zákazu zisku zdravotných poisťovní ešte z čias prvej Ficovej vlády. Penta žiada o odškodnenie ako vlastník poisťovne Dôvera. Vláda avizovala, že chce na trhu len jednu štátnu zdravotnú poisťovňu a súkromné poisťovne zvažuje prevziať. Penta však o to záujem nemá. Špekuluje sa, že vláda by peniaze na kúpu súkromných poisťovní získala dopredajom menšinového podielu v Slovak Telekome.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #paroplyn