Vlani sa na Slovensku vyrobilo rekordných 980 tisíc áut

Automobilky na Slovensku v minulom roku vyrobili spolu vyše 980 tis. vozidiel. Oproti roku 2012 to predstavuje nárast o 5,8 %.

15.01.2014 10:38
debata

Predstavitelia Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR o tom informovali na stredajšej tlačovej besede. Trnavský závod PSA Peugeot Citröen vyrobil vyše 248 tis. áut, žilinská Kia 313 tis. vozidiel a na bratislavský závod Volkswagen tak pripadá viac ako 419 tis. vyrobených vozidiel.

Koľko áut by sa malo na Slovensku vyrobiť v tomto roku, zatiaľ známe nie je. „Je možné, že nevyrobíme toľko vozidiel, pretože viacerí výrobcovia pripravujú modelové zmeny,“ povedal prezident ZAP SR Jaroslav Holeček. Dodal však, že by to malo byť určite viac ako v roku 2012. Vtedy automobilky na Slovensku vyrobili spolu 926 tis. vozidiel. „Už sme na hranici kapacít. Ak by sme chceli vyrobiť viac, musela by prísť nová automobilka,“ skonštatoval. Rezervy pre rast však vidí ešte u subdodávateľov.

Aj za minulý rok nám opätovne pripadlo svetové prvenstvo v počte automobilov vyrobených na jedného obyvateľa. „Minuloročné výsledky ukazujú, že sme toto číslo posunuli na úroveň 181 automobilov na tisíc obyvateľov,“ povedal Holeček. Aby sme si toto prvenstvo zachovali, mali by sme podľa neho začať stavať diaľnice, či pracovať na rozvoji školstva, výskumu a vývoja. Automobilkám by pomohol aj flexibilnejší Zákonník práce. „Za posledných 20 rokov sa zastavil rozvoj školstva, výskumu a vývoja a bolo by ho potrebné znova naštartovať. Aj Detroit zamrzol okrem iného na tom, že zanedbal školstvo,“ upozornil Holeček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Volkswagen #automobilky #PSA