Maďarskú jadrovú elektráreň rozšíria Rusi, Putin a Orbán podpísali dohodu

Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok dohodol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom na rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne v Paksi o dva nové bloky.

14.01.2014 19:27
Viktor Orbán, Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán podpísali dohodu o rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne Paks.
debata (12)

Vzápätí v Putinovej rezidencii príslušnú dohodu podľa agentúry ITAR – TASS podpísali šéf štátnej jadrovej agentúry Rosatom Sergej Kirijenko a ministerka národného rozvoja Zsuzsa Némethová.

„Spustenie nových blokov zvýši energetickú nezávislosť Maďarska,“ vyhlásil Putin. „Je to jedinečná dohoda, pretože viac ako 40 percent z objemu práce vykoná maďarská strana. Približne tri miliardy dolárov podporia pracovné miesta v Maďarsku,“ dodal s tým, že len na daniach získa maďarský rozpočet približne jednu miliardu dolárov.

Jediná maďarská elektráreň Paks leží 120 kilometrov južne od Budapešti. Používa teraz štyri reaktory sovietskej výroby typu VVER s celkovým výkonom približne 2000 megawattov. Orbánova vláda si vytýčila cieľ zvýšiť rozšírením elektrárne Paks podiel jadra na domácej produkcii elektrickej energie zo 40 na 60 percent. Do obnovy elektrárne by sa podľa skorších dohôd mohli zapojiť aj české firmy.

Rosatom podľa tlače ako jediný z možných uchádzačov o projekt ponúka predbežné financovanie, ktoré Budapešť nutne potrebuje. Projekt by mal stáť až štyri bilióny forintov.

Rusko pokrýva z 80 percent maďarskej potreby ropy a 75 percent zemného plynu. Maďarsko sa podieľa na projekte plynovodu South Stream, ktorý má Európu zásobovať ruským plynom vedeným mimo územia Bieloruska a Ukrajiny. Do prevádzky ho uvedú koncom budúceho roka.

Rosatom vlastní dva z troch členov česko – ruského Konsorcia MIR 1200, ktoré sa uchádza o dostavbu českej jadrovej elektrárne Temelín. Jeho konkurentom je americko – japonská firma Westinghouse. Na Slovensku mal Rosatom záujem vybudovať plánovanú novú jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach, ale v súčasnosti rokovania neprebiehajú.

Elektráreň Paks mala podľa skorších plánov najprv prejsť obnovou a predĺžením životnosti doterajších reaktorov do roku 2030. Do obnovy by sa mohli zapojiť aj české firmy, vyplýva to z dohody medzi premiérmi Česka a Maďarska uzavretej v roku 2009. České firmy sa podieľajú už na terajšej prevádzke elektrárne Paks. Miliardový kontrakt na výrobu 124 pohonov riadiacich tyčí pre reguláciu výkonu jej reaktorov podpísala v roku 2008 plzenská Škoda JS.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #jadrová elektráreň #Rusko #Viktor Orbán #Vladimir Putin