Slovenské dlhopisy investori rozchytali

Záujem o slovenské bondy vo štvrtkovom predaji novej 15-ročnej benchmarkovej eurobondovej emisii bol vysoký.

10.01.2014 10:43
Euro, graf, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ako v piatok informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL), celkovo až 170 investorov prihlásilo objednávky za 4 mld. eur, čo umožnilo znížiť cenovú ponuku z pôvodných 115 bázických bodov nad úrokovým swapom na výsledných 105 bodov. Slovensko napokon pri prvej tohtoročnej transakcii na finančných trhoch predalo dlhopisy za 1,5 mld. eur.

„Rozloženie a silná účasť investorov opäť potvrdila uznanie kvality a atraktivity Slovenskej republiky ako emitenta. Táto emisia je prvá so splatnosťou 15 rokov v krajinách strednej a východnej Európy za posledné tri roky,“ uvádza ARDAL vo svojej tlačovej správe.

Väčšina emisie bola pritom predaná investičným fondom s podielom 44 %. Nasledovali poisťovne a fondy, ktoré nakúpili 36 % z emisie, banky nakúpili 17 % a ostatní investori 3 %. Polovica investorov pochádzala z Nemecka a Rakúska, Veľká Británia spolu s Írskom a Francúzsko sa podieľali na nákupe zhodne po 11 % z emisie. Zvyšok dopytu bol rozdelený po celej Európe. Nezaostávali pritom ani domáci investori. „Dopyt domácich investorov bol veľký a uspokojený bol približne na 16 %,“ dodáva ARDAL.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ARDAL #dlhopis