Štát na jar ovládne SPP. Plyn sa zdražovať nebude

Dvanásť rokov od privatizácie sa najväčší predajca plynu stane na jar tohto roka opäť stopercentne štátnou firmou.

09.01.2014 20:00 , aktualizované: 10.01.2014 08:00
SPP, plyn Foto: ,
Dvanásť rokov od privatizácie sa najväčší predajca plynu stane na jar tohto roka opäť stopercentne štátnou firmou.
debata (52)

Vedenie Slovenského plynárenského priemyslu už podľa informácií Pravdy oficiálne oznámilo zamestnancom, že sa tak stane v marci.

So súkromným 49-percentným vlastníkom podniku, ktorý ešte na základe privatizačných zmlúv firmu môže ovládať, hrozilo, že plyn pre domácnosti zdražie až o 30 percent. Vláda sľubuje, že prípadný stratový predaj neprenesie na domácnosti a ceny plynu sa meniť nebudú. Aby sa na to nemuseli skladať zvyšní daňovníci, vláda vyrokovala zľavu na odber plynu z Ruska. Či bude zľava stačiť na pokrytie strát, zatiaľ nie je jasné. Napríklad pre Ukrajinu však vo štvrtok Rusi potvrdili až tretinovú zľavu na plyn na prvý štvrťrok 2014.

Informácie o marcovom prevode 49-percentného podielu v materskej časti SPP do rúk štátu počas príhovoru zamestnancom plynární priniesol Daniel Křetínský, šéf Energetického a průmyslového holdingu, ktorý SPP zatiaľ ovláda.

Privatizácia 49-percentného podielu v SPP spolu s právom firmu ovládať prebehla počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu v roku 2002. Odvtedy plyn rapídne zdražel. Ficova vláda išla do volieb so sľubom, že udrží stabilné ceny energií. Premiér tento záväzok zopakoval aj nedávno pri ohlásení svojej prezidentskej kandidatúry. Ak sa prevod akcií na štát uskutoční v marci, stane sa tak zhodou okolností práve v čase prezidentských volieb.

V marci bude SPP uzatvárať svoje účtovné obdobie, v ktorom vyčísli svoj zisk a začne hospodáriť v novom účtovnom roku. Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič je však zatiaľ opatrný. „Transakčné dokumenty už podpísané sú, ale čaká sa ešte na splnenie podmienok,“ potvrdil ale Jurikovič. Z Rámcovej zmluvy o predaji a kúpe akcií SPP, ktorú má Pravda k dispozícii, vyplýva, že termín na prevod akcií uplynie najneskôr 30. júna 2014.

Firma tesne pred vstupom českého vlastníka žiadala takmer tretinové zvýšenie ceny plynu pre domácnosti, čo regulačný úrad odmietol. Neskôr sa nový vlastník zaviazal, že v roku 2013 nepodá návrh na zdraženie, čo aj dodržal a ceny dokonca zhruba o pol percenta klesli.

Udržiavanie prijateľných cien plynu sa vďaka prechodu pod štát v súčasnosti darí. Vďaka relatívne nízkym cenám plynu na medzinárodných trhoch nemajú ani alternatívni predajcovia problém konkurovať dominantnému SPP. Situácia by sa však mohla zmeniť v prípade, že by plyn na burze rapídne zdražel a štát by v Slovenskom plynárenskom priemysle umelo udržiaval nízke ceny. Alternatívni predajcovia by v takom prípade mohli využiť svoje právo a zažalovať SPP za zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Ak by Európska komisia či iný orgán strážiaci hospodársku súťaž konštatoval, že firma sa takéhoto správania dopustila, mohol by jej uložiť pokutu až do výšky desiatich percent z ročného obratu. Štát už v minulosti čelil od privatizérov SPP žalobám za to, že údajne držal ceny plynu pod nákladmi. Po prevzatí SPP českými aj slovenskými finančníkmi podnik žaloby stiahol.

Vláda schválila kúpu 49-percentného podielu SPP už v septembri. Časť opozície toto rozhodnutie kritizovala, pretože SPP už viac rokov stráca na predaji plynu domácnostiam desiatky miliónov eur ročne. Naopak, finančníkom po transakcii zostanú ziskové časti SPP, ako je tranzit a distribúcia. Podľa regulačného úradu straty pri predaji plynu vznikajú, pretože zástupcovia francúzskych a nemeckých privatizérov v minulosti uzavreli so spoločnosťou Gazprom Export nevýhodnú dlhodobú zmluvu o dodávke plynu z Ruska. V súčasnosti ešte stále bežia rokovania o zlepšení ceny za plyn pre SPP a v priebehu nasledujúcich rokov si zástupcovia obidvoch strán sadnú k rokovacím stolom opäť. Straty z predaja plynu domácnostiam sa tak podľa ministerstva hospodárstva vraj časom zmenia na zisk.

Podľa transakčnej zmluvy štát za prevzatie akcií nezaplatí ani jedno euro napriek tomu, že bude odkupovať majetok v hodnote 58,8 milióna eur. Preberie totiž na seba aj tú časť dlhu, ktorá v súčasnosti pripadá na súkromného vlastníka, a to v hodnote 58,8 milióna eur. Firma na základe toho zníži svoje základné imanie, čo by sa neskôr mohlo nepriaznivo prejaviť na jej dividendách pre štát. Základné imanie totiž možno bude treba doplniť, keďže je dôležité pri dôvere bánk pri poskytovaní úverov, a preto pri nízkom základnom imaní môžu rásť úroky za požičané peniaze.

Privatizácia všetkých podnikov skupiny SPP prebehla pred voľbami v roku 2002. Podnik odvtedy ovládala nemecká spoločnosť E.On Ruhrgas a francúzska GdF Suez. Vlani však ich podiely za 2,5 miliardy eur kúpil Energetický a průmyslový holding, ktorý patrí spoločnosti PPF českého miliardára Petra Kellnera, slovenským finančníkom J&T a Danielovi Křetínskému. Neskôr sa holding stal majiteľom tiež Stredoslovenskej energetiky. Pri PPF sa nedávno špekulovalo, že z Energetického a průmyslového holdingu vycúva, táto informácia však doteraz nebola potvrdená.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP