Štvrtý operátor spustí sieť v septembri

Slovensko bude mať štyri mobilné siete už na konci leta. Spoločnosť Swan chce v septembri na základe nedávno získanej licencie predstaviť svoju ponuku služieb. Pre Pravdu to vyhlásil šéf firmy Juraj Ondriš.

08.01.2014 16:44
mobil, internet Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Licenciu sme v elektronickej aukcii získali za 6,6 milióna eur a chceme ju využiť na spustenie vlastnej siete,“ potvrdil Ondriš.

Zatiaľ nechcel prezradiť, aké ceny za telefonovanie, esemeskovanie či prenosy dát bude firma žiadať. Naznačil ale, že sa sústredí najmä na ponuku pripojení do internetu. Licenciu totiž môže využiť na vybudovanie siete štvrtej generácie, vďaka ktorej možno surfovať po internete teoretickou rýchlosťou asi sto megabitov za sekundu. Takouto rýchlosťou môžu v súčasnosti prenášať dáta ľudia v káblových sieťach vybudovaných v budovách.

Utajovanie cien firma zdôvodňuje tým, že závisia od viacerých faktorov. Zároveň sa ale Juraj Ondriš vyjadril, že poplatky za služby budú nízke. „Ak by totiž v súčasnosti fungujúci slovenskí operátori ponúkli také ceny ako my, klesli by im zisky, čo by bolo nepríjemné pre ich akcionárov. My v tejto oblasti zisky teraz neprodukujeme, takže nám klesnúť nemá čo,“ podčiarkol šéf najmladšieho mobilného operátora.

Navyše, mnoho používateľov aj na Slovensku už mobilné siete využíva iba na prenos dát, pretože vďaka rôznym programom môžu zadarmo telefonovať či esemeskovať do celého sveta bez akýchkoľvek poplatkov. Stačí, aby protistrana mala nainštalovaný rovnaký program.

Počet hovorov sa však na Slovensku ešte stále počíta v miliónoch minút. Už v súčasnosti je preto jasné, že štvrtý operátor bude musieť uzavrieť zmluvu s niektorým zo starších poskytovateľov služieb. Je možné, že takzvaný národný roaming bude využívať relatívne dlho, podobne ako ho má aj po takmer siedmich rokoch slovenské O2.

Swan totiž v aukcii získal povolenia na vysielanie iba v pásme 1 800 megahertzov, na ktorom bude prevádzkovať služby superrýchleho mobilného internetu štvrtej generácie. Ak by vyhradil časť pásma pre telefonovanie či esemeskovanie, rýchlosť pripojenia používateľov by klesla. Technológie v tejto oblasti sa ale vyvíjajú relatívne rýchlo, a tak je možné že o pol roka rýchlosti ešte viac stúpnu a tak nový operátor bude môcť povoliť vo vlastnej sieti aj hovory či telefonáty. V každom prípade je ale z hľadiska používateľov jedno, či ich operátor využíva národný roaming. Za služby totiž platia rovnako, ako keby boli pripojení do siete domovského poskytovateľa.

Štát získa od operátorov 164 miliónov

Vďaka koncoročnému predaju licencií na poskytovanie superrýchleho internetu získa štátna kasa celkovo 163,9 milióna eur. Oznámil to Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Výsledkom aukcie je tiež príchod štvrtého mobilného operátora spoločnosti Swan.

Operátori kupovali povolenia na prevádzku v troch pásmach. Najnižšia 800 megahertzová frekvencia je určená najmä na prenos dát na vidieku. Jeden vysielač totiž pokryje veľké územie. Na druhej strane ale ponúka najmenšiu kapacitu zo všetkých frekvencií. Naopak najvyššiu frekvenciu 2¤600 megahertzov možno využiť na prenosy najvyššou rýchlosťou, ale operátori zároveň musia riešiť krátky dosah. Pásmo 1 800 megahertzov je kompromisom medzi týmito dvomi frekvenciami.

Orange si kúpil licencie vo všetkých troch častiach spektra. Slovak Telekom získal povolenia na vysielanie na najnižších a najvyšších frekvenciách. Telefónica Slovakia bude môcť vysielať v novom pásme 800 megahertzov a prikúpila si aj ďalšie povolenie na prevádzku v 1 800 megaher­tzov. Swan v aukcii získal povolenia iba pre frekvenciu 1 800 MHz.

Podľa šéfa úradu Ladislava Mikuša začali niektorí operátori už pred aukciou s budovaním nových sietí. Všetky povolenia sú už právoplatné, všetci účastníci aukcie sa vzdali práva na odvolanie.

Hneď po zverejnení informácie potvrdil šéf Slovak Telekomu Miroslav Majoroš okamžité spustenie siete štvrtej generácie v Bratislave a v Košiciach. Firma síce už spustila sieť 4G už v novembri, spomínané mestá ale z dôvodu nedostatku frekvencií doteraz pokryté neboli. "Naši zákazníci tak budú môcť lepšie využiť plný potenciál svojich smartfónov a tabletov,“ uviedol Majoroš.

Orange zas prostredníctvom generálneho riaditeľa Pavla Lančariča prisľúbil najvyššie rýchlosti prenosov dát. „Práve preto sme sa snažili získať najlepšie frekvencie, čo sa nám aj v plnej miere podarilo,“ podotkol Lančarič. Komerčnú prevádzku chce Orange spustiť v prvom polroku 2014.

Telefónica zatiaľ svoje plány nezverejnila, pretože Európska komisia ešte neodsúhlasila avizovaný predaj firmy českému miliardárovi Petrovi Kellnerovi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Swan