Štvrtý operátor môže budovať sieť

Všetci traja starší mobilní operátori aj so slovenským nováčikom už čoskoro spustia budovanie nových sietí. Na stoloch ich právnikov by totiž od piatku mali byť rozhodnutia o pridelení vydražených frekvenčných pásiem.

05.01.2014 16:00
píšuci muž, muž s mobilom, mobil Foto:
Ilustračné foto
debata

Ľudia cez nové mobilné siete budú môcť telefonovať, ale určené budú najmä na superrýchly prenos dát. Rýchlosti sťahovania údajov sa môžu šplhať až k sto megabitom za sekundu. Takouto rýchlosťou bežne komunikujú počítače pomocou káblových sietí v budovách.

Včera ako prvá ohlásila doručenie licencie Telefónica. „Získané frekvencie nám umožnia ďalej rozvíjať našu sieť štvrtej generácie. Teraz vlastníme aj pásmo 800 megahertzov, ktoré nám umožňuje vybudovať novú celoštátnu sieť,“ povedal Ramiro Lafarga, generálny riaditeľ spoločnosti Telefónica Slovakia. Firma tiež vydražila aj menší balík frekvencií v pásme 1 800 megahertzov. Za obidve pásma bude musieť zaplatiť 40,3 milióna eur.

Podľa informácií Pravdy z telekomunikačného prostredia dostali licencie aj Orange, Telekom a nový hráč na slovenskom mobilnom trhu, spoločnosť Swan. Ani jedna z týchto troch firiem však ešte neprezradila, koľko peňazí za frekvencie zaplatia. Podľa pravidiel aukcie povolení môžu o výsledkoch hovoriť, až keď rozhodnutie o pridelení licencie nadobudne právoplatnosť. Stať sa to môže, až keď sa operátori vzdajú možnosti odvolania, prípade keď uplynie lehota na odvolanie.

Všetci operátori budú musieť na vybudovanie nových mobilných sietí minúť desiatky miliónov eur. Najväčší problém to zrejme bude pre Swan. V podmienkach licencie má totiž stanovené náročné kritériá, ktoré ho v prípade nesplnenia pripravia o povolenie na prevádzku.

Sieť Swan má byť zostavená iba z vysielačov v pásme 1¤800 megahertzov. Vyvolávacia cena najhodnotnejších častí tohto pásma bola spolu 4,4 milióna eur, ku ktorým bolo možné pridať ešte ďalšie frekvencie. Swan vraj nakúpil povolenia celkovo za šesť miliónov eur.

Už pred elektronickou aukciou Telekomunikačný úrad stanovil podmienku, že do dvoch rokov bude musieť byť dostupný signál najnovšieho hráča až pre štvrtinu Slovákov. Znamená to, že signál bude dostupný pre ľudí v 25 najväčších slovenských mestách.

Prenos dát v spomínanom pásme umožní stiahnutie 700-megabajtového filmu už zhruba za jednu minútu. Na porovnanie, prostredníctvom siete druhej generácie (EDGE) by prenos trval štyristokrát dlhšie. Pomocou bežne dostupných ADSL pripojení cez pevné telefonické linky sa rovnako veľký film sťahuje asi dvadsať minút.

Superrýchly internet štvrtej generácie už na Slovensku funguje. Ako prvá ho začala poskytovať na malom území Telefónica ešte v lete 2012. Počas vlaňajšej jesene spustil superrýchly internet aj Slovak Telekom. Pre nedostatok frekvencií však signál 4G mobilného internetu zatiaľ nie je dostupný v Bratislave či v Košiciach. Podľa výpočtov firmy však možnosť prenosu dát v sieti Telekomu môže využiť viac ako štvrtina obyvateľov Slovenska.

Pásmo 800 megahertzov, ktoré získala Telefónica, je určené najmä na prenos dát na vidieku. Vysielače totiž prostredníctvom tejto frekvencie pokryjú veľké územie. Orange s Telekomom v aukcii súperili aj o pásmo 2 600 megahertzov. Je však otázne, do akej miery budú toto pásmo využívať. Jeho dosah je totiž relatívne krátky. Ak by mala byť týmito frekvenciami pokrytá napríklad Bratislava, vysielače by museli byť postavené zhruba každých 200 metrov. Také vysoké frekvencie totiž ťažko prechádzajú múrmi. Pri menšej hustote vysielačov by preto mali superrýchly internet iba ľudia na uliciach, nie však v budovách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #internet #mobilní operátori