Ťahanice o polmiliónovú pokutu trvajú takmer šesť rokov

Rekordnú polmiliónovú pokutu pre Trenčiansky samosprávny kraj zabrzdil súdny spor o 250 eur. Pre 250 eur žaluje župa Úrad pre verejné obstarávanie, termín pojednávania zatiaľ nebol vytýčený.

03.01.2014 08:15
Trenčín, župa, sídlo Foto: ,
Od roku 2009 trenčianska župa sídli v novej budove. V súvislosti s jej výstavbou, ktorá stála takmer 15 miliónov eur, hrozí župe polmiliónová pokuta.
debata (2)

Obe pokuty, 500-tisícovú aj 250-eurovú, uložil Úrad pre verejné obstarávanie Trenčianskemu samosprávnemu kraju a obe navzájom súvisia. Polmiliónovú sankciu dostal samosprávny kraj takmer pred šiestimi rokmi v súvislosti s výstavbou novej administratívnej budovy, kde teraz sídli. Odvtedy sa ťahajú spory o túto obrovskú pokutu, ktorá nie je doteraz vyriešená. Úrad pokutu uložil, Trenčiansky samosprávny kraj sa odvolal, úrad vrátil vec na opätovné konanie, znova uložil polmiliónovú pokutu, samosprávny kraj s ňou opäť nesúhlasil a podal opravný prostriedok, takzvaný rozklad.

Úrad stále trval na tom, že župa porušila zákon o verejnom obstarávaní. Aby spresnil argumentáciu a dôslednejšie odôvodnil svoje rozhodnutie, 24. augusta 2011 nariadil Trenčianskemu samosprávnemu kraju, aby do piatich pracovných dní predložil úradu podklady týkajúce sa výstavby novej administratívnej budovy. Samosprávny kraj v stanovenom termíne podklady nepredložil a úrad ho za to potrestal pokutou vo výške 250 eur. Župa za to úrad zažalovala.

„Úradu pre verejné obstarávanie bola doručená výzva na vyjadrenie k žalobe a predloženie spisov k tejto právnej veci. Úrad 15. apríla 2013 vyjadrenie podal a toho času čaká na vytýčenie pojednávania,“ povedal Ján Mažgút, hovorca Úradu pre verejné obstarávanie.

Zmluvu so stavebnou firmou, ktorá novú administratívnu budovu postavila, podpísal samosprávny kraj na sklonku funkčného obdobia prvého trenčianskeho župana Štefana Štefanca. Jeho nasledovník Pavol Sedláček bol vo funkcii dve volebné obdobia, počas nich sa samosprávny kraj zaplateniu polmiliónovej pokuty úspešne vyhýbal. Jaroslav Baška, ktorý je v kresle župana len pár týždňov, zatiaľ nevie, čo s ňou urobí.

„Je to Damoklov meč, čo už roky visí nad samosprávnym krajom. Pol milióna eur je veľká suma. Ak by to musel samosprávny kraj zaplatiť, potom by išlo menej peňazí na opravy ciest alebo zdravotníctvo,“ vraví Jaroslav Baška.

Súčasný župan čaká na analýzu všetkých zmluvných vzťahov, záväzkov a pohľadávok, ktoré zdedil, vrátane polmiliónovej pokuty. Podľa jej výsledkov sa chce rozhodnúť, čo ďalej. Zdôraznil však, že ak z analýzy bude vyplývať trestnoprávna zodpovednosť konkrétnych osôb, splní si svoju povinnosť štatutára a podá trestné oznámenie.

Vladimír Špánik, predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska, považuje za veľký nedostatok súčasnej legislatívy, že sa podobné sankcie udelené samosprávam nezosobňujú, ale platia ich vlastne daňoví poplatníci.

„Tieto pokuty niekto zavinil a mal by ich mať zosobnené, aby to nešlo z vreciek obyvateľov, daňových poplatníkov. Zosobňovanie tu v tomto systéme jednoznačne chýba,“ zdôraznil Vladimír Špánik.

Pokuta 500-tisíc eur je najvyššou pokutou, akú Úrad pre verejné obstarávanie uložil samospráve. Začiatkom roka 2008 ňou potrestal trenčiansku župu za to, že pri výbere firmy, ktorá stavala novú, 9-poschodovú administratívnu budovu samosprávneho kraja, použila metódu priamej zákazky. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie na použitie tohto postupu neboli splnené podmienky. Málo transparentné priame zadanie župa odôvodňovala časovou tiesňou. Nebola to prvá veľká pokuta, čo ÚVO uložil Trenčianskemu samosprávnemu kraju. V roku 2006 kraj dostal pokutu 10 miliónov korún (približne 332-tisíc eur) za neodôvodnené použitie priamej zákazky na opravu ciest. Túto pokutu ešte v tom istom roku kraj zaplatil.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #Trenčín #župa