Najbohatší ľudia sveta si vlani prilepšili, majú viac o pol bilióna dolárov

Majetok najbohatších ľudí sveta sa vlani zvýšil o 524 miliárd dolárov. Oproti predchádzajúcemu roku je to nárast o viac ako 16 percent.

03.01.2014 00:23
debata (12)

Vyplýva to zo zoznamu najbohatších obyvateľov planéty, ktorý zostavuje informačná agentúra Bloomberg. Ukazovateľ, ktorý nesie názov Bloomberg Billionaires Index, zahŕňa 300 najväčších boháčov sveta a je aktualizovaný každý deň.

Na konci obchodovania na finančných trhoch v posledný deň vlaňajšieho roka, bol celkový čistý majetok najbohatších ľudí sveta približne 3,7 bilióna dolárov. Čistú stratu počas celých 12 mesiacov zaznamenalo 70 z 300 boháčov, ktorých meno sa objavilo v konečnej podobe minuloročného rebríčka.

Najviac sa majetok podarilo rozmnožiť zakladateľovi amerického softvérového gigantu Microsoft Billovi Gatesovi, ktorý je podľa rebríčka Bloombergu najbohatším človekom na svete. Gatesove imanie sa zvýšilo na 78,5 miliardy dolárov. Dôvodom sú akcie Microsoftu, teda najväčšieho výrobcu softvéru na svete. Gates ale zbohatol aj vďaka svojim investíciám v iných spoločnostiach, ku ktorým patria napríklad kanadské železnice.

S druhým najlepším výsledkom vlani skončil americký miliardár Sheldon Adelson, ktorý je zakladateľom najväčšieho svetového prevádzkovateľa a developera kasín Las Vegas Sands. Akcie firmy, ktorá značnú časť tržieb generuje v čínskom Macau, vzrástli o viac ako 70 percent. Adelson si k svojmu čistému majetku pripísal ďalších 14,4 miliardy USD.

Naopak, mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim Helu, ktorému Gates vlani v máji v hodnotení časopisu Forbes „zobral“ titul najbohatšieho človeka planéty, počas roka prišiel o 1,4 miliardy dolárov. Mexickí zákonodarcovia už skôr schválili návrh zákona, ktorý má obmedziť Slimove prevahu na trhu. Mexičanove telekomunikačné impérium América Móvil v prvých troch mesiacoch minulého roka stratilo 12 percent.

„Bohatí budú v roku 2014 naďalej bohatnúť,“ poznamenal miliardár John Catsimatidis, zakladateľ konglomerátu Red Apple Group. Catsimatidis okrem iného predpovedá, že úrokové sadzby zostanú nízke a ceny akcií budú pokračovať v raste.

Vlaňajší rok bol pre globálne akciové trhy najlepší za posledné štyri roky. Napríklad americké akcie zaznamenali najväčší zisk za posledných 16 rokov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #bill gates #superboháči