Hyundai a Kia očakávajú najslabší rast predaja od roku 2003

Svetový predaj vozidiel sesterských juhokórejských automobiliek Hyundai Motor a Kia Motors vlani stúpol o šesť percent a jeho rast sa spomalil už tretí rok za sebou.

02.01.2014 08:21
debata (17)

Tento rok čaká najväčšia automobilová skupina v krajine štvorpercentný rast, čo by bolo najslabšie tempo od roku 2003. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo štvrtkového oznámenia oboch automobiliek, ktoré majú výrobné závody aj na Slovensku a v Česku.

Za rok 2013 globálny predaj vozidiel oboch automobiliek dosiahol 7,56 milióna vozidiel, čo prekonalo ich pôvodný cieľ predať 7,41 milióna áut. V roku 2012 sa predaj zvýšil o osem percent. Tento rok chcú obaja výrobcovia predať 7,86 milióna vozidiel, z toho Hyundai 4,9 milióna.

Juhokórejské automobilky podkopáva ostrá zahraničnej konkurencia ako na zahraničných trhoch, tak aj doma. Vývoz japonských konkurentov vlani mohutne podporil prepad kurzu japonského jenu a na kórejskom trhu si výrazne vylepšili pozície nemecké automobilky na čele s Volkswagenom, ktoré profitovali z uzavretia dohody o voľnom obchode medzi Južnou Kóreou a Európskou úniou.

Slabší predaj doma Hyundai a Kia kompenzovali silným vzostupom v Číne a Latinskej Amerike a čínsky trh by mal byť hlavným zdrojom rastu aj tento rok.

Hyundai a Kia Motors na konci decembra vymenovali nového šéfa spoločnej divízie výskumu a vývoja. Hyundai navyše oznámil výmenu šéfa svojej americkej pobočky v reakcii na prepad svojho podielu na tamojšom trhu.

Obidve firmy odhadujú svoj ​​tohtoročný rast predaja len na úrovni predpokladaného vývoja celého globálneho automobilového trhu. To ostro kontrastuje s predchádzajúcimi rokmi prudkej expanzie, ktorá vyvrcholila v roku 2010, keď ročný odbyt vozidiel oboch firiem vyskočil o 24 percent. Prispel k tomu pokles kurzu kórejského wonu, ktorý im umožňoval predávať stále kvalitnejšie vozy s bohatou výbavou za veľmi dostupné ceny.

Kurz wonu však vlani oproti jenu vzrástol o 22 percent a japonský jen prudko klesol aj voči doláru. To výrazne pomohlo exportu japonských automobiliek Toyota, Honda alebo Nissan, ktoré si v zahraničí posilnili pozície práve na úkor Juhokórejčanov.

Akcie Hyundai aj Kia vo štvrtok klesli o takmer štyri percentá. Hyundai vlani na akciovom trhu vykázal jeden z najhorších výkonov medzi veľkými svetovými automobilkami. Kurz jeho akcií stúpol o osem percent, zatiaľ čo akcie Toyoty vyskočili o 60 percent a kurz americkej spoločnosti General Motors posilnil o 41 percent.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #automobilky #Južná Kórea