Fiat ovládne Chrysler

Talianska automobilka Fiat v stredu oznámila, že podpísala dohodu, na základe ktorej získa úplnú kontrolu nad svojím americkým partnerom Chryslerom, ktorý už vlastní z takmer 60 percent.

01.01.2014 23:18
debata (9)

Fiat za zvyšný podiel zaplatí 3,65 miliardy dolárov, informovali agentúry Reuters, AP a AFP.

Fiat zaplatí zamestnaneckému fondu Veba amerického syndikátu UAW 1,75 miliardy dolárov z vlastnej hotovosti. Zvyšok peňazí bude podľa AFP uhradený formou mimoriadnych dividend. Chrysler sa navyše podľa agentúry AP zaviazal, že po uzavretí dohody fondu vyplatí ďalších 700 miliónov dolárov.

„Čakám na tento okamih od prvého dňa, keď sme boli v roku 2009 vybraní, aby sme prispeli k obnove Chrysleru,“ uviedol podľa AFP vo vyhlásení predseda Fiatu John Elkann.

Šéf Chrysleru Sergio Marchionne povedal, že dohoda vstúpi „do učebníc histórie“ a umožní vytvoriť „pevného globálneho automobilového výrobcu s bohatými skúsenosťami, postojmi a kompetenciami, ktoré sú vo svete unikátne.“

Chrysler musel v roku 2009 požiadať o bankrotovú ochranu a firmu zachraňovala vláda. Neskôr získal pätinový podiel a kontrolu nad vedením podniku Fiat, ktorý svoj podiel navýšil na 58,5 percenta. Zvyšných 41,5 percenta má zamestnanecký fond Veba. Podľa dohody z roku 2009 má Fiat opciu na kúpu akcií fondu, ale doteraz sa obe strany nemohli dohodnúť na cene.

Dohoda medzi Fiatom a fondom Veba okrem iného znamená, že budú pod jednou strechou značky ako Ferrari, Jeep, Maserati alebo Dodge.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Fiat #Chrysler