Lotyšsko sa stalo osemnástou krajinou s eurom

Lotyšsko sa 1. januára 2014 stalo osemnástym členským štátom eurozóny. Pobaltská krajina prechádza na jednotnú európsku menu v čase, keď v eurozóne doznieva dlhová kríza. Bežní Lotyši z novej meny príliš nadšení nie sú. Podľa prieskumov mienky väčšina z nich euro nechce a nič na tom nezmenila ani masívna vládna kampaň v médiách.

01.01.2014 00:11
Lotyšsko, euro Foto: ,
Lotyšské euromince
debata (84)

Lotyšská vláda podľa denníka Financial Times argumentuje okrem iného tým, že zavedenie eura predstavuje dodatočnú ochranu pred tlakmi zo strany Ruska. Lotyšský minister financií Andris Vilks v tomto smere poukázal na situáciu na Ukrajine. Tá tento rok na poslednú chvíľu odmietla dohodu o pridružení k Európskej únii a dala prednosť užšej spolupráci s Ruskom, čo vyvolalo rozsiahle protesty v Kyjeve a v ďalších ukrajinských mestách.

Prijatie Lotyšska do eurozóny v júli definitívne potvrdili ministri financií Európskej únie. Predtým už Európska komisia potvrdila, že Lotyšsko spĺňa požadované ekonomické kritériá, jeho vstup do eurozóny v júni podporili aj Európsky parlament a summit EÚ.

Lotyšská mena lat sa podľa dohody s EÚ prepočíta na euro kurzom 0,702804 latu za jedno euro. Tento koeficient zodpovedá doterajšiemu kurzu latu v rámci Európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM II). Lotyšsko už roky zväzovalo kurz svojej meny s eurom a z menového a ekonomického hľadiska pre neho nebude zavedenie eura žiadnou zásadnou zmenou.

Lotyšsko bude musieť ako člen eurozóny prispievať do Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý pomáha krajinám eurozóny v problémoch. Spolu bude musieť Lotyšsko poskytnúť 320 miliónov eur. V nasledujúcich piatich rokoch bude platiť do ESM 40 miliónov eur ročne a zvyšok vloží neskôr.

Jedinou pobaltskou krajinou s vlastnou menou tak zostáva Litva. Tá ale chce vstúpiť do eurozóny už v roku 2015.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Lotyšsko