EPH ovládne aj zásobníky, po SPP kúpil ďalší podiel v Nafte

Energetický a priemyselný holding (EPH) odkúpil od nemeckej spoločnosti E.ON jej 40-percentný podiel v spoločnosti Nafta, ktorá sa zaoberá uskladňovaním plynu a ťažbou ropy. V utorok to uviedol mediálny zástupca EPH Daniel Častvaj. Cenu transakcie neuviedol.

31.12.2013 14:39
debata (11)

Nafta je firma so skúsenosťami v oblasti skladovania a budovania podzemných zásobníkov zemného plynu na Slovensku a zároveň slovenským lídrom v prieskume a ťažbe uhľovodíkov.

Skladovacia kapacita systému podzemných zásobníkov zemného plynu predstavuje v súčasnosti 2,3 miliardy metrov kubických. Majoritný podiel vo firme Nafta, spolu 56,15 percenta, má v rukách spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP), v ktorej má EPH podiel 49 percent s manažérskou kontrolou. Podiel v SPP odkúpila od predošlých francúzskych a nemeckých vlastníkov. O materskú spoločnosť SPP, ktorá predáva plyn aj slovenským domácnostiam, má záujem štát, ale transakcia sa zatiaľ neuzavrela.

EPH zahŕňa vyše 30 podnikov, ktoré pôsobia v ťažbe uhlia, výrobe elektriny a tepla, distribúcii tepla a obchodu s elektrinou a plynom. EPH je najväčším dodávateľom tepla v Česku a druhým najväčším dodávateľom elektriny v Česku. Na Slovensku je lídrom odvetvia plynu, keď prostredníctvom SPP pokrýva prevažnú časť plynárenského reťazca od prepravy a distribúcie plynu až po maloobchodný predaj plynu a jeho skladovanie.

Skupina PPF miliardára Petra Kellnera v decembri oznámila, že predá svoj ​​podiel 44,44 percenta v EPH. Od zvyšných akcionárov Daniela Křetínskeho, Patrika Tkáča a J&T za neho dostane zhruba 1,1 miliardy eur.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #plyn #EPH