Ľudí sa snažili od šetrenia uchrániť, nie všade to išlo

Starosta obce Motyčky Maroš Lacko sa pustil tento rok do rozsiahlych úspor v obci.  A to aj napriek tomu, že dedinka v Banskobystrickom okrese so 120 obyvateľmi nemusela v tomto roku šetriť tak, ako mestá s viac ako 2-tisíc obyvateľmi.

31.12.2013 08:26
debata (3)

Podľa memoranda, ktoré podpísalo Združenie miest a obcí s vládou na jeseň minulého roka, totiž až obce nad 2-tisíc obyvateľov museli v tomto roku zredukovať osobné výdavky o 5 percent, ďalších 10 percent mali ušetriť na výdavkoch na tovary a služby.

Aj napriek tomu sa starosta Motyčiek prihlásil k rozsiahlejším úsporám. „Myslím si, že táto iniciatíva vlády je opodstatnená, ale zároveň si myslím, že mala už prísť skôr, už po príchode hospodárskej krízy v roku 2009. Len všetci sme to brali na ľahkú váhu a podceňovali sme túto situáciu a teraz sú tieto opatrenia skutočné citeľné a veľmi bolestivé,“ konštatuje Lacko.

V tomto roku znižoval výdavky na chod obecného úradu, ale snažil sa aj investovať do projektov, ktoré znižujú energetické výdavky na obecnom majetku. „Realizovali sme výmenu okien, aby sme mohli znižovať výdavky na vykurovanie priestorov budovy obecného úradu, ako aj znižovanie výdavkov na verejne osvetlenie. Podarilo sa nám ušetriť asi 15 percent nákladov,“ opisuje Lacko. Ušetrené peniaze však, žiaľ, museli ísť na zimnú údržbu.

Ako podhorská obec majú každý rok snehu na rozdávanie. „Počas roka sa nedala obmedziť zimná údržba, ktorá bola veľmi dlhá a veľmi náročná, a to či už pre množstvo snehu, ako aj na dĺžku údržby. Rovnako budeme musieť na zimnú údržbu vynaložiť financie zrejme aj počas roka 2014,“ skonštatoval Lacko. Ako ďalej dopĺňa, aj v zlých časoch sa snažil nešetriť na obyvateľoch.  Zamestnancom na tamojšom úrade krátil mzdy, ale miestne poplatky a dane nezvyšoval. V malých obciach, kde každý každého pozná a starosta je veľmi blízko svojim voličom, by sa mohlo práve zvyšovanie miestnych poplatkov či prepúšťanie ľudí starostovi v nasledujúcich voľbách vypomstiť.

Sú však príklady miest, kde sa šetrenie nevyhlo ani samotným obyvateľov. Ľudia uťahovanie opaskov pocítili najmä na kvalite poskytovaných služieb. Napríklad Trenčín približne pred rokom skúšobne vypol približne dvesto verejných lámp. Mesto prestalo osvetľovať nielen historické budovy, ale aj tamojšiu hrádzu a uličky v parku. Na námestí tento rok nestriekala fontána, v zime deti prišli o tradičné klzisko v centre mesta. V tomto roku chcela samospráva ušetriť len na osvetlení viac ako 20-tisíc eur. Približne 40-tisíc eur plánovali ušetriť na kosení a výruboch.

Mesto Myjava muselo v tomto roku znižovať počet pracovníkov miestneho úradu. Aby zabezpečili základné služby obyvateľom, nerealizovali v tomto roku žiadne investičné projekty z fondov EÚ. Nemali totiž finančné prostriedky na ich spolufinancovanie. Do rozpočtu sa zaradili len najnutnejšie opravy a údržby. Znížili sa dotácie mesta o desať percent, opätovne sa prehodnotili výdavky na kultúrne a športové podujatia. Mnohé kultúrne akcie, ktoré mali dlhoročnú tradíciu v meste, zanikli.

Mesto Dolný Kubín schválilo rozpočet na budúci rok len pred pár dňami. Nebude však prebytkový, ale vyrovnaný. Vedenie mesta chce zachovať štandard v oblasti vzdelávania, nebudú sa zvyšovať  miestne dane, dokonca mesto oslobodilo od daní z nehnuteľností všetky školské zariadenia bez rozdielu zriaďovateľa. Vedenie mesta prehodnocuje možnosti ďalších úsporných opatrení, tie sú momentálne vo fáze analýz. „Schválený rozpočet je na hranici udržateľnosti chodu mesta, pritom navyše patríme medzi tie mestá, ktoré nedodržali memorandum vlády a ZMOS-u,“ hovorí prednosta Dolného Kubína Vladimír Adamec.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Motyčky