Máj 2013: ECB pritvrdila proti kríze

Európska centrálna banka počas májového rokovania v Bratislave pritvrdila svoj boj proti končiacej sa kríze.

30.12.2013 06:52
ECB, Frankfurt Foto:
Centrála ECB vo Frankfurte nad Mohanom.
debata

Zníženie základnej úrokovej sadzby torpédovalo smerom dole úroky na predražených slovenských hypotékach. Ľudia tak na mesačných splátkach za strechu nad hlavou ušetrili desiatky eur. Naopak, slovenské finančné domy v časoch rekordne lacných peňazí vôbec nezlacnili úvery slúžiace na podporu bežnej spotreby. Menej na uložení peňazí v bankách zarábajú aj ľudia s úsporami, ktorí, pokiaľ sa nerozhodnú investovať v podielových fondoch, musia byť zmierení s ročným zhodnocovaním úspor maximálne o dve percentá.

„Opatrenia Európskej centrálnej banky mali na znižovanie úrokov podstatný vplyv,“ povedal hlavný analytik VÚB banky Zdenko Štefanides. Priemerné úroky pri úveroch na bývanie tak od začiatku roka klesli z januárových 4,53 percenta na septembrových 3,92 percenta. Mesačná splátka stotisíceurovej hypotéky splatnej o tridsať rokov tak klesla o 36 eur na 476 eur za mesiac. Znížením úrokov o 0,61 percen­tuálneho bodu ušetria ľudia počas tridsiatich rokov splácania až 12 960 eur.

„Zmena základnej sadzby Európskej centrálnej banky má bezprostredný vplyv na vývoj euribor sadzieb, teda sadzieb na termínovaných vkladoch do jedného roka,“ priblížil analytik Tatra banky Juraj Valachy. Pri vkladoch v bankách splatných do jedného roka priemerné zhodnocovanie peňazí kleslo z januárových 1,81 percenta na septembrových 1,27 percenta. Na porovnanie, UniCredit Bank v tomto roku počíta s ročnou infláciou 1,4 percenta. Peniaze ľudí tak pri uložení na bankových účtoch nie sú v priemere zhodnocované ani o aktuálny rast cien.

„Objem vkladov domácností v bankách v roku 2013 stagnoval. Áno, bol za tým hlavne pokles úrokových sadzieb a presun prostriedkov z bankových vkladov do iných foriem osobných finančných aktív, akými sú napríklad investície do podielových fondov,“ uviedol Štefanides. Nízke úroky tak ľudí motivovali viac hľadať zhodnocovanie úspor investovaním na finančných trhoch. „Objem podielových fondov za prvých desať mesiacov vzrástol o viac ako 570 miliónov eur, čo bol nárast o viac ako 13 percent,“ pokračoval Štefanides. V časoch lacných peňazí sú tak pôžičky pre ľudí jedným z hlavných úverových produktov domácich bánk. „Úvery pre domácnosti sú dôležitým prvkom úverového biznisu. Prakticky ide o jediný segment, ktorý solídne rastie,“ povedal analytik ČSOB Marek Gábriš.

Kúpa auta či televízora na úver nezlacnela Čiernou škvrnu je tak v časoch lacných peňazí neznižovanie úrokov slúžiacich na kúpu automobilu, rekonštrukciu bytu či kúpu televízora. Spotrebné úvery na začiatku roka 2013 odštartovali s priemerným úrokom 15,12 percenta a v priebehu roka sa vyšplhali na 15,39 percenta. „Pri spotrebných úveroch je významná časť nákladov viazaná na riziká nesplatenia úveru. Pre pretrvávajúcu vysokú nezamestnanosť sa tieto riziká v roku 2013 významne neznížili,“ povedal Štefanides. Podľa odborníkov za neznižovaním úrokov stojí neochota bánk vzdať sa vysokých ziskov. „Banky na Slovensku majú dlhodobo priestor na razantnejšie znižovanie úrokov pri spotrebných úveroch aj úveroch na bývanie,“ povedal Vladimír Dohnal, riaditeľ Symsite Research. Slováci totiž dlhodobo finančným domom platia jedny z najvyšších úrokov v eurozóne.

Lacné peniaze majú pomôcť spotrebe Zlacnenie hypoték prišlo pre znižovanie výnosov slovenských dlhopisov. Finančné domy totiž nemajú dôvod požičiavať ľuďom na bývanie za nižšie úroky, aké získajú nákupom bezpečných slovenských dlhopisov. Štát dokáže svoje cenné papiere so splatnosťou desať rokov predať bankám pod prísľubom vyplatenia ročného výnosu nad dvoma percentami. Na porovnanie, najlacnejšie finančné domy od ľudí inkasujú za úvery na bývanie ročné úroky na úrovni okolo troch percent. V roku 2013 prišlo k dvom znižovaniam základnej úrokovej sadzby, a to na májovom zasadnutí v Bratislave a na novembrovom vo Frankfurte nad Mohanom. Lacné peniaze majú pomôcť prostredníctvom úverov s nízkymi úrokmi naštartovať spotrebu či podnikateľské projekty a dostať Európu po uskutočnení potrebných reforiem do obdobia udržateľného hospodárskemu ras­tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #EÚ #ECB #ročenka 2013