Talian nezničil Nemecko. Šéf ECB je rád, že Nemci nemali pravdu

"Počúvali sme stále, že 'ach Bože, tento Talian ničí Nemecko'," povedal šéf ECB Mario Draghi pre Spiegel. Je rád, že obavy z jeho politiky sa ukázali byť neopodstatnené.

28.12.2013 18:36
Mario Draghi Foto: ,
Mario Draghi
debata

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi nevidí naliehavú potrebu ešte viac znížiť hlavnú úrokovú sadzbu v eurozóne a nevidí ani žiadne známky hrozby deflácie, teda poklesu spotrebiteľských cien. Povedal to rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil nemecký časopis Der Spiegel.

Podľa Draghiho sa eurozóne ešte nepodarilo prekonať krízu, ale sú už vidieť povzbudivé signály, vrátane ekonomického oživenia v niektorých krajinách, zmiernenie obchodnej nerovnováhy a poklesu rozpočtových deficitov. „Je to viac, než sme očakávali vlani,“ vyhlásil Draghi.

„V tejto chvíli nevidíme potrebu akejkoľvek urgentné akcie,“ odpovedal Draghi na otázku, či sa ECB chystá znovu znížiť svoju hlavnú úrokovú sadzbu a oddal, že sa zatiaľ nehovorí ani o hrozbe deflácie v eurozóne. Naposledy ECB znížila hlavnú refinančnú sadzbu v novembri, a to na 0,25 percenta.

Draghi tiež vyjadril uspokojenie nad tým, že obavy a varovanie niektorých nemeckých ekonómov pred jeho menovou politikou sa ukázali byť neopodstatnené. „Boli tu perverzné obavy, že veci sa len zhoršia, každú chvíľu sme počuli ‚ach Bože, tento Talian ničí Nemecko‘,“ vyhlásil Draghi. Upozornil súčasne, že sa stal pravý opak, inflácia je nízka a neistota sa zmiernila.

Na otázku ohľadom kroku americkej centrálnej banky (Fed), ktorá sa rozhodla znížiť od nového roka nákup dlhopisov, poznamenal, že reakcia trhov na oznámenie bola zdržanlivá. Podľa neho to ukazuje, že trhy sú oveľa odolnejšie než v minulom roku, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #eurozóna #deflácia #Mario Draghi