Viac žien v IT odvetví naštartuje ekonomiku

Európska komisia vydala štúdiu, podľa ktorej by viac žien v IT sektore znamenalo nárast ročného hrubého domáceho produktu Európskej únie o 9 miliárd eur.

28.12.2013 10:52
debata (16)

Zaujímavé je, že v tomto odvetví sú menšie rodové rozdiely v platoch než v iných odvetviach hospodárstva. Ženy tu zarábajú takmer o 9 percent viac než v iných odvetviach hospodárstva. Zároveň si môžu pružnejšie prispôsobiť pracovný rozvrh.

Záujem žien o tento sektor však nie je veľký. Z prieskumu vyplynulo, že z tisícky európskych žien s akademickou hodnosťou bakalár alebo iným diplomom prvého stupňa iba 29 vyštudovalo odbor informačných a komunikačných technológií a len štyri z nich budú napokon pracovať v tomto sektore.

Na manažérskych pozíciách a pozíciách s rozhodovacou právomocou je zastúpenie žien nedostatočné, ešte výraznejšie než v iných sektoroch, a len 19,2 percenta pracovníkov v IT sektore má nadriadenú ženu.

Komisia navrhuje kroky, ako by zlepšiť povedomie žien o tomto zaujímavom sektore s veľkou perspektívou rastu do budúcnosti. Komisia chce v budúcom roku začať s projektom na celoeurópskej úrovni, kde by prezentovala ženy pracujúce v sektore IT. Štúdia by mala predstavovať rôzne profily žien pracujúcich v oblasti digitálnych technológií: od vývojárky videohier a odborníčky na digitálnu komunikáciu až po političku špecializovanú na oblasť IT.

Komisia odporúča zvýšiť počet podnikateliek v sektore zlepšením prístupu k programom financovania štartu pre začínajúce podnikateľky v IT alebo programom rizikového kapitálu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #Európska únia #Brusel