Nemocnice Penty sú ziskové

Investičná skupina Penta odhaduje, že nemocnice patriace do siete Svet zdravia, ktorú vlastní, dosiahnu ku koncu roka zisk pred započítaním úrokov, daní a odpisov (EBITDA) vo výške šesť miliónov eur. Do siete patrí aktuálne osem nemocníc, pridať by sa k nim mali v blízkej budúcnosti ďalšie tri.

27.12.2013 09:59
debata (64)

V roku 2011, kedy Penta nemocnice preberala, dosahovalo päť z nich prevádzkovú stratu 2,2 milióna eur. „Podarilo sa nám vyriešiť záväzky po lehote splatnosti, ktoré dosahovali až 20 mil. eur. Väčšina z týchto záväzkov je už vysporiadaná a naše nemocnice tak v krátkom čase budú schopné uhrádzať svoje záväzky v štandardných lehotách splatnosti,“ uviedol PR manažér Penty Martin Danko.

Investičná skupina sa v tomto roku pustila najmä do modernizácie budov a zariadenia nemocníc, ktoré ju stáli sedem miliónov eur. S investíciami bude pokračovať aj v nadchádzajúcom roku. Najväčšia čiastka z plánovaných šiestich miliónov má smerovať na ďalšiu modernizáciu budov, ich energetickú optimalizáciu, rekonštrukciu operačných sál a oddelení, ako aj na nákup prístrojového vybavenia a IT.

Podľa partnera Penty Eduarda Matáka je ktorákoľvek, aj veľká nemocnica „otočiteľná“ do zisku. Odhaduje, že v sektore nemocníc predstavuje hrubá neefektivita 10 percent, ktorú možno nájsť bez toho, aby sa robil medicínsky redizajn, dramaticky sa redukovali lôžka či počet zamestnancov. Maták tvrdí, že podstatou je, aby zdravotnícke zariadenie nekupovalo veci, ktoré nemusí kupovať, vypisovalo tendre tak, aby vyhrala skutočne najlacnejšia a najefektívnejšia ponuka, neobjednávalo si zbytočne poradcov, ktorých nepotrebuje, či neplatilo za IT nehorázne sumy.

Maták je toho názoru, že regionálnym nemocniciam, ktoré prevádzkujú, pomohlo aj to, že v nich prestali byť politicky nominovaní ľudia a nahradili ich profesionálni manažéri. „Myslím si, že každý seriózny súkromný vlastník by sa mal snažiť, aby jeho podnik vytváral zisk, lebo to umožňuje investovať do nových technológií. To vám umožňuje byť seriózny v očiach dodávateľov, že tí dodávatelia automaticky nenavyšujú cenu, lebo vedia že im faktúry za platíte načas,“ povedal Maták.

Spoločnosť Svet zdravia, a. s. pôsobí na Slovensku od roku 2006. Jej vlastníkom sa stala investičná skupina Penta v roku 2012. Do svojho portfólia tak zaradila nemocnice v Humennom, Svidníku, Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Trebišove, Michalovciach, Partizánskom a vo Vranove nad Topľou s detašovanými pracoviskami v Medzilaborciach a v Stropkove. Ak jej protimonopolný úrad odobrí poslednú kúpu, pribudnú do siete nemocnice v Banskej Štiavnici, Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom.

Investičná skupina sa v začiatkoch venovala záchrannej zdravotnej službe, v súčasnosti sa sústreďuje na prevádzkovanie zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti. Penta na Slovensku pokrýva aj ambulantnú zdravotnú starostlivosť, a to cez svoju sieť medicínskych centier ProCare.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #nemocnica