Ohňostroje vyjdú mestá v závere roka na tisíce eur

V posledný deň roka, v ktorom sa vláda pri ozdravovaní verejných financií do značnej miery spoľahla na triezvosť výdavkov miest, samosprávy predsa doprajú ľuďom ohňostroje.

26.12.2013 20:00
ohňostroj, Bratislava, Nový rok Foto: ,
Bratislava očakáva na Silvestra 30– až 35–tisíc návštevníkov. Časť nákladov na program zaplatia sponzori. Na snímke ohňostroj z konca roka 2012.
debata (4)

Väčšie mestá na parádu na oblohe dajú väčšinou okolo 3-tisíc eur, napríklad v Bratislave oslavy vyjdú aj na viac peňazí.

Ide o paradox v roku, keď si viaceré obce nedovolili ani svietiť, a iné ku koncu roka rozžiaria aj oblohu. Viaceré obce a mestá napríklad na Horehroní si však podobné oslavy nedovolia. Aj Banská Bystrica bude tento rok bez silvestrovských osláv aj ohňostroja.

Obyvatelia mesta sa však podobne ako vlani dočkajú novoročného ohňostroja, ktorý bude v centre mesta 1. januára 2014 od 17. hodiny. „Viedli nás k tomu aj dobré ohlasy na tento systém spred roka,“ vysvetlila hovorkyňa Martina Kanisová. Ohňostroj za 3¤500 eur bude hudobný a atmosféru na námestí spríjemní hudobným vystúpením aj banskobystrická speváčka Dominika Doniga.

V Bratislave oslavy za 75-tisíc eur

Bratislava vyčíslila náklady na oslavy 365. dňa v roku na 75-tisíc eur. Z toho 60-tisíc poskytli sponzori na program, 15-tisíc zainvestuje mesto na kampaň, bezpečnosť a upratanie posilvestrovského neporiadku v uliciach. Očakáva sa 30– až 35-tisíc návštevníkov. V Bratislave sa silvestrovský program začína už tradične športovo o 10. hodine Silvestrovským behom po bratislavských mostoch.

Bežci si môžu prevetrať hlavu na trase od Ekonomickej univerzity po Most Lafranconi. Svieži zážitok pod holým nebom ponúkne aj klzisko na Hviezdoslavovom námestí. Hádam sa pri nástupe Cigánskych diablov o 19.00 neroztopí a ustojí aj horúce rytmy kapiel Hex, Medial Banana, Le Payaco či Para.

Novinkou bude moderovanie v anglickom jazyku, čím chce Bratislava vyjsť v ústrety zahraničným turistom. Pre milovníkov klasiky je pripravený živý prenos koncertu Slovenskej filharmónie. V nočných hodinách bude žilami Bratislavy prúdiť diskotéka a open air party pod taktovkou moderátorov Matúša Krnčoka a Michala Saba. Ohňostroj odpália na Dunaji z jedného z pontónov medzi Starým mostom a Mostom SNP. Kto neprespí príchod Nového roka, užije si 1. januára od 14.00 Novoročný koncert s Cigánskymi diablami, kapelou Funny Fellows a Mariánom Greksom.

Trnava robí ohňostroj aj pre deti

V Trnave sa už tretí rok na oslavách podieľa organizátor vianočných trhov. „Mesto robilo kultúrny program naposledy pred štyrmi rokmi a stál zhruba 10-tisíc eur. Od spoločnosti, ktorá organizuje vianočné trhy, sme dostali ponuku, že program zorganizuje ona a mesto to nebude stáť nič. Odvtedy ušetríme každý rok 10-tisíc eur,“ naznačil hovorca mesta Pavol Tomašovič. Mesto tak zaplatí len ohňostroj za 3 000 eur.

Ohňostroje budú v Trnave vlastne dva. Menší detský alebo rodinný odpália v meste o 18. hodine a bude to vlastne zavŕšenie rodinného silvestrovského programu s divadielkami, súťažami a hudbou. Od 20. hodiny bude dídžej púšťať hity 80. a 90. rokov, o 22. hodine ho vystrieda skupina Kabát revival. „Na Nový rok ponúkame občanom slávnostný koncert v Kostole svätého Jakuba, bude hrať Komorný orchester Bohuslava Martinů,“ dodal Tomašovič.

Nitra aj Trenčín s diskdžokejom

Na diskdžokeja opäť stavila Nitra, pretože podľa hovorcu mesta Andreja Jančoviča to vyjde lacnejšie ako živá hudba. „Celková cena programu vrátane ohňostroja je približne 3¤600 eur,“ spresnil. Stánky na Svätoplukovom námestí už nebudú otvorené. Pripravený je program Nitrianskej silvestrovskej noci – S muzikou ľahší krok, šťastný v Nitre Nový rok, ktorý sa začne o 22.30 a potrvá do 1.¤hodiny ráno. Do tanca zahrá DJ Martin Mada, s novoročným príhovorom vystúpi aj primátor mesta Nitry Jozef Dvonč.

Trenčín bude do tretice bez ohňostroja a veľkej veselice. Už tretí rok bude musieť Trenčanom stačiť diskotéka na Mierovom námestí pod Trenčianskym hradom, začína sa od 21. hodine a potrvá do jednej ráno. Stánky s občerstvením v tomto meste chýbať nebudú. Za silvestrovské oslavy vrátane poplatkov pre Slovenský ochranný zväz autorský a nákladov na čistenie námestia mesto zaplatí približne 650 eur.

Východniari si užijú koncerty

V Prešove vystúpia na oslavách kapely Tublatanka Revival, BB Country a Helenine oči. „O polnoci budeme vítať Nový rok tradične v sprievode silvestrovského ohňostroja a po polnoci čaká Prešovčanov videodiskotéka,“ navnadila hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová. Celkové náklady na tohtoročného Silvestra sú 8 500 eur. Zábavychtiví vodiči by mali počítať s tým, že od deviatej večer na Silvestra do druhej rána na Nový rok bude uzávera dopravy v centre mesta.

Košice štartujú na Silvestra už o 10.00 hodine v Historickej radnici s rodinným programom. Vystúpia SILVESTRÍK, Ujo Ľubo, herci košického Bábkového divadla, DJ Pepo, Tomáš Buranovský, Stano Pitoňák, rozprávkové postavičky Mickey a Minnie i moderátor Richard Herrgott. Vstupenky na akciu sú opäť zadarmo. Záujemcovia si ich môžu vyzdvihnúť v informačnom centre v priestoroch starej Radnice. Rozlúčka so starým rokom bude pokračovať na Hlavnej ulici v Košiciach od 20. hodiny pri Immaculate. O zábavu sa postarajú Michaella, D.S. STUDIO, DJ Pepo, Drišľak či Polemic. S príhovorom vystúpi primátor Richard Raši. Ohňostroj bude zladený s tohtoročným veľkým hudobným hitom. Akým, to je zatiaľ tajomstvom.

Žilina ďalej šetrí

Žilinčanov, ktorí sa pôjdu lúčiť so starým rokom a vítať Nový rok do centra mesta, nečakajú žiadne veľkolepé oslavy ani zábava. O tú sa musia postarať sami. Mesto pod Dubňom ostáva bez zábavného programu už niekoľko rokov, a to z dôvodu nedostatku peňazí. V prípade, že bude priaznivé počasie, uvidia Žilinčania ohňostroj za 2 500 eur, ktorý bude odpálený z budovy Mestského divadla. Ak bude hmla alebo iné podmienky, ktoré by zhoršovali viditeľnosť, ohňostroj zrušia.

Dlhšie budú na námestiach otvorené stánky s občerstvením, kde podávajú aj vianočný punč. Hoci mesto neorganizuje žiadny program, v centre mesta na Mariánskom námestí počas silvestrovskej noci zabezpečí pre prípad núdze sanitku od 20. do 22. hodiny.

Hovorca mesta Pavol Čorba vyzval ľudí, aby pyrotechniku, ktorá je povolená v Žiline len 31. 12. a 1.1., používali s rozvahou a bezpečne. Vlani totiž boli zaznamenané viaceré škody na mestskom majetku. Okrem podpálených smetných košov a poškodeného automatu na cestovné lístky bol úplne zničený aj stánok turisticko-informačnej kancelárie, kde vandali vhodili po domácky vyrobenú výbušninu. Spôsobili tým škodu za 7-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #samospráva #regióny #Silvester #ohňostroj