Štát ešte nemá SPP v rukách

Štát sa nestane 100-percentným vlastníkom v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) do konca roka, ako to plánoval vládny kabinet.

26.12.2013 09:50
debata (53)

Celá záležitosť okolo prevzatia 49-percentného podielu matky SPP, ktorý vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH), by sa mala podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského definitívne uzavrieť koncom prvého polroka 2014.

„Vedieme intenzívne rokovania s Gazpromom. Ak by sme už dnes akceptovali v súčasnosti vyrokované podmienky, ekonomika podniku sa výrazne zlepší. S Gazpromom však ešte rokujeme o lepších podmienkach,“ povedal Malatinský.

Okrem rokovaní s ruským plynárenským gigantom o revízii dlhodobej zmluvy o dodávkach plynu zabrzdil proces prevzatia akcií slovenského dominantného dodávateľa plynu aj ďalší fakt.

„Potrebujeme taktiež ešte vyriešiť otázky zásob, ich náklad. Tieto veci sú predmetom odkladu na budúci rok,“ dodal Malatinský. Minister nevylúčil ani možnosť, že by štát nakoniec akcie SPP neprevzal. „Ale ja si myslím, že štát akcie nakoniec prevezme,“ konštatoval Malatinský.

Kabinet schválil prevzatie 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti EPH v septembri tohto roku. Štát mal tak v pláne od začiatku budúceho roka stať sa jediným akcionárom v materskej spoločnosti SPP, čím chcel ovládnuť cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov. Jedinou cenou za prevzatie materskej spoločnosti SPP by malo byť prevzatie celého dlhu, ktorý podnik vygeneroval aj vďaka regulácii cien plynu v segmente domácnosti. Kroky vlády sa nepozdávali opozičným poslancom, ktorí sa pokúsili odvolať Roberta Fica z postu premiéra. To sa im však nepodarilo.

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom tohto roka 49-percentný podiel SPP od bývalých akcionárov, spoločností GDF Suez a EDF, za 2,6 mld. eur. Začiatkom decembra sa objavili informácie, že zo spoločnosti EPH plánuje odísť podnikateľ Kellner. Ten chce predať svoj vyše 44-percentný podiel zvyšným akcionárom. Na proces prevzatia 100-percentného podielu matky SPP to podľa ministerstva hospodárstva vplyv nemá.

Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP