Únii sa nepáči, že prišla o najvyšší rating

Európska únia po prvý raz vo svojej histórií prišla o najvyššie hodnotenie schopnosti splácania pôžičiek. Najlepší rating o jeden stupeň znížila agentúra agentúra Standard & Poor's. Prišlo tak k prvému varovaniu investorov vedúcemu k vyšším úrokom z pôžičiek.

25.12.2013 12:00
debata (4)

„Finančné trhy začnú na zníženie ratingu reagovať, až keď tak urobia dve z troch najväčších agentúr,“ povedal Boris Tomčiak, analytik obchodníka s cennými papiermi spoločnosti Colosseum. K zdražovaniu pôžičiek tak príde, až keď najvyššie hodnotenie znížia aj agentúry Moody's a Fitch. Európska únia má momentálne podľa agentúry nesplatený dlh vo výške 56 miliard eur. Aj malé zdvihnutie úrokov zo strany finančných trhov vyjde daňových poplatníkov na milióny eur.

„Podľa nášho názoru sa zhoršila celková úverová spoľahlivosť súčasných 28 členských štátu Európskej únie,“ napísala agentúra Standard & Poor's vo svojej hodnotiacej správe. Jej analytici upozorňujú hlavne na spory medzi jednotlivými členskými štátmi, ktoré by mohli viesť k odmietnutiu financovania spoločného európskeho rozpočtu. Európska únia si peniaze požičiava hlavne preto, aby získané finančné zdroje požičiavala ďalej jednotlivým štátom, hlavne Írsku a Portugalsku.

Hodnotiaca správa agentúry Standard & Poor's vyvolala ostrú vlnu kritiky európskych politikov. „Nesúhlasíme s názorom, že platenie záväzkov členských štátov do unijného rozpočtu, je ohrozené. Aj v úvode finančnej krízy sa všetky finančné príspevky platili včas a plnej výške,“ uviedol eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Neoficiálne európski úradníci agentúru kritizujú za to, že ešte pred dvoma rokmi očakávala odchod Grécka z klubu krajín používajúcich spoločnú menu euro, ale nakoniec sa tak nestalo.

„Je mnoho vecí, ktoré sa dajú kritizovať na tom, ako sa únia postavila k riešeniu krízy. Týka sa to najmä unáhleného trvanie na fiškálnej konsolidácii. No zníženie ratingu od S&P nemá zmysel. Prístup ratingových agentúr k štátnym dlhom je ekonomicky negramotný. Mali by sme ho ignorovať,“ povedal Jonathan Portes z Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum v Londýne.

„Na jednej strane, keď vám zvýšia rating, tak vás to poteší. Keď vám ho znížia, tak poviete, že sú to tie isté agentúry, ktoré keď bola kríza, tak dávali tri áčka bankám, ktoré boli také zhnité ako jablko odložené dva mesiace v peci, kde je sto stupňov,“ reagoval slovenský premier Robert Fico. Tri najväčšie agentúry totiž investorov nedokázali varovať pred príchodom súčasnej krízy. „Zníženie ratingu Európskej únie je však nepríjemné, nepoznám dôvody toho, čo sa stalo, nechcem to komentovať,“ dodal Fico.

Standard & Poor's znížila už v auguste 2011 pre problémy s navýšení dlhového stropu najvyšší rating Spojených štátov amerických. „Investori aj napriek tomu vo veľkom nakupujú americké dlhopisy. Zároveň znižovanie úrokov amerických cenných papierov napriek zhoršeniu ratingu zabezpečilo kvantitatívne uvoľňovanie,“ uzavrel Tomčiak. Podľa neho tak k výraznému rastu úrokov štátnych cenných papierov príde až keď centrálne banky obmedzia tlačenie peňazí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Európska únia #Brusel #Standard & Poor's