Hyundai a Kia prekonajú tohtoročný plán predaja

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor Co a jej sesterská spoločnosť Kia Motors Corp uviedli, že smerujú k prekonaniu svojho tohtoročného plánu a globálne predajú viac ako 7,5 mil. áut.

23.12.2013 10:07
debata (5)

Pôvodne predpokladali predaj za rok 2013 na úrovni 7,41 mil. vozidiel. Rast predaja v zahraničí totiž vykompenzoval slabé dodávky na domáci trh. Skupina Hyundai a Kia, ktoré sú v globálnom predaji áut na piatom mieste, očakávajú náročný rok 2014, keďže európski a japonskí výrobcovia áut zostrujú konkurenciu a trhy USA a Číny pravdepodobne budú rásť iba mierne.

Za január až november skupina Hyundai a Kia dosiahla medziročný rast globálneho predaja o 6 % na 6,9 mil. áut. Predaj v zahraničí posilnil o 8 %, ale dodávky na juhokórejský trh o 3 % oslabili. Slušný rast predaja v nových trhových ekonomikách, ako sú Čína a Brazília, prevážil nad spomalením odbytu v USA a Južnej Kórei. Na týchto trhoch sa firmám Hyundai a Kia darilo menej ako konkurentom, a to čiastočne v dôsledku starnutia ich modelov. Hyundai v budúcom roku plánuje uvedenie nového sedanu Sonata a očakáva sa, že Kia Motors príde so športovým autom Sorento a minivanom Carnival.

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov aj motorov bola spustená v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva okolo 3 800 ľudí a vyrába modely Kia ceed v troch karosárskych úpravách, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od mája 2013 spoločnosť vyrába aj vysoko výkonnú verziu modelu Kia ceed v trojdverovom pro ceed GT a päťdverovom ceed GT prevedení. Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai