České média sa vracajú do českých i slovenských rúk

Významné české tlačené médiá, ktoré boli v rukách zahraničných vlastníkov, sa dostávajú do rúk českých a slovenských podnikateľov.

21.12.2013 12:46
debata

Spoločnosť Ringier Axel Springer CZ, najväčšieho vydavateľa denníkov na českom trhu, kúpili český podnikateľ Daniel Křetínský a Slovák Patrik Tkáč. Predchádzajúce informácie médií v piatok potvrdili v spoločnej tlačovej správe s tým, že ohodnotenie spoločnosti je 170 miliónov eur. Firma vydáva napríklad najčítanejší český denník Blesk.

Pôvodný vlastník Ringier Axel Springer Media AG zároveň predal svoju účasť v českej První novinové společnosti (PNS), ktorej hlavným predmetom činnosti je distribúcia tlače.

„Sme si vedomí problémov, s ktorými sa tradičné tlačené noviny v súčasnosti stretávajú a tešíme sa na spoluprácu so súčasným manažérskym tímom vedenom Libušou Šmuclerovou, s ktorým chceme nájsť správne strategické riešenie,“ uviedol Křetínský, ktorého zaraďujú medzi najvplyvnejšie postavy českého biznisu a spolu s Tkáčom (J&T) pôsobí v Energetickom a priemyselnom holdingu (EPH). Spoločnosť EPH nedávno odkúpila podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle a Stredoslovenskej energetike.

Podľa serveru Blesk.cz Křetínský počas piatkového prejavu k zamestnancom uviedol, že noví majitelia veria v budúcnosť spoločnosti. Jeden z motivačných prvkov je podľa Křetínskeho strategicko-komerčný.

„Spočíva v tom, že – na rozdiel od mnohých iných – v súčasnej situácii tohto vydavateľstva vidím viac príležitostí než problémov,“ cituje web Křetínskeho.

Druhý motivačný prvok označil Křetínský za principiálny. „Na tomto trhu s veľkou mierou istoty prebehne významná konsolidácia, ktorá povedie k tomu, že na trhu bude iba niekoľko centier, ktoré budú tvoriť lokálne spravodajstvo v tom najširšom slova zmysle. Denne zásobovať ľudí informáciami o tom, čo sa deje. Ja som presvedčený, že budeme jedným z nich. A musíme nájsť správny recept na to, aby sme z tejto konsolidácie profitovali čo najsilnejšie,“ povedal podľa Blesku.cz Křetínský. Vyjadril vraj tiež vieru, že vydavateľstvo môže byť za tri roky relatívne významnejšie, než je v súčasnosti.

Pôvodný vlastník, ktorý je spoločným podnikom Ringier AG a Axel Springer SE, v piatok uviedol, že sa naďalej chce sústreďovať na ďalšie rozširovanie svojho obchodu na Slovensku, v Poľsku a Srbsku, kde už má zjavné postavenie v oblasti digitálnej tlače.

„Ďakujem manažmentu a pracovníkom v Českej republike za excelentnú a úspešnú spoluprácu v posledných rokoch. Som presvedčený o tom, že zamestnanci s príchodom nového vlastníka vykročia do nového roka s veľmi nádejnými vyhliadkami do budúcnosti,“ uviedol šéf Ringier Axel Springer Media AG Mark Dekan.

Oznámená transakcia, ktorá ešte podlieha schváleniu protimonopolným úradom, je pokračovaním trendu ovládania českých vydavateľov českými vlastníkmi. Naposledy sa tak stalo v prípade spoločnosti MAFRA, ktorá vydáva Mladú frontu Dnes a Lidové noviny a ktorá sa stala súčasťou mediálnej divízie českého podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša. Miliardár sa pritom tento rok zaujímal aj o Ringier Axel Springer, z tejto transakcie ale nakoniec zišlo.

Křetínský sa medzi českých miliardárov údajne prvýkrát dostal po tom, čo v roku 2009 spolu so skupinou J&T Patrika Tkáča a Ivana Jakaboviča a skupinou PPF založil Energetický a priemyselný holding (EPH). Teraz sa podľa dostupných informácií chystá spolu s J&T odkúpiť podiel PPF za 30 miliárd korún. PPF má v súčasnosti v EPH 44,44 percenta, J&T 37,04 percenta a Křetínský 18,52 percenta ak­cií.

Ringier Axel Springer CZ je jednou z popredných mediálnych spoločností v Českej republike. Vydáva popri Blesku tiež tituly Aha! a Sport alebo časopisy Reflex, ABC, GEO, Blesk po ženy, Blesk Hobby či Svět motorů. V minulom roku spoločnosti stúpol zisk pred zdanením o 55 miliónov na 498,2 milióna korún. Pomohlo k tomu okrem iného vyplatenie dividendy 141 miliónov Kč z dcérskej firmy Ringier Axel Springer Print CZ, ktorá zahŕňa dve tlačiarne. Celkové výnosy klesli o 8,7 percenta na 2,096 miliardy korún. Hlavnou príčinou bol pokles inzertných výnosov a predaného nákladu vplyvom zvýšenia DPH.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Daniel Křetínský #Patrik Tkáč #Ringier #J@T