Summit EÚ podľa Fica priniesol historické rozhodnutia

Európska rada na svojom koncoročnom zasadnutí spravila historické rozhodnutia v oblasti hospodárskej a menovej únie. Pred novinármi v Bruseli to v piatok povedal slovenský premiér Robert Fico, ktorý vyzdvihol dôležitosť viacerých záverov pre Slovákov.

20.12.2013 12:53 , aktualizované: 15:14
debata (13)

Za mimoriadne závažné pritom považuje štvrtkové odsúhlasenie dohody ministrov financií EÚ o dotvorení takzvanej bankovej únie.

„Ide o súhrn rozhodnutí a mechanizmov, ktoré budú chrániť štátne rozpočty a štáty pred výdavkami, ktoré by bolo možno niekedy v budúcnosti treba použiť na sanáciu a záchranu bánk,“ vysvetlil Fico. Ozdravovanie bankového sektora v eurozóne si podľa jeho údajov za posledné roky vyžiadalo dokopy štyri bilióny eur, čo bolo cenou za nezodpovedné správanie finančných inštitúcií. Vyvolané zvyšovanie štátnych deficitov a zadlženia označil za „bludný kruh“, ktorý by mala pretrhnúť práve jednotný systém bankovej regulácie. Najnovším prvkom je rada rozhodujúca o riešení krízových situácií v bankách, v ktorej bude mať každá krajina vrátane Slovenska po jednom hlase.

Za druhý významný bod v oblasti ekonomiky Fico považuje návrhy nových nástrojov slúžiacich na donútenie problémových štátov k uskutočneniu potrebných reforiem. Okrem individuálnych zmlúv medzi jednotlivými členmi EÚ a Európskou komisiou je navrhovaný aj mechanizmus financovania reforiem, čo napriek predošlým pochybnostiam slovenský premiér podporil s viacerými podmienkami. Tými sú nezaťažovanie štátnych rozpočtov a princíp dobrovoľnosti, aby nemohol vznikať nátlak na „zodpovedné“ štáty, kam zaraďuje aj Slovensko.

„Európska rada uznáva, že hoci je oživenie hospodárstva stále mierne, hospodársky výhľad sa postupne zlepšuje. A to je aj potvrdenie prognóz, ktoré sa týkajú Slovenska,“ zhrnul Fico pred obchodom zo summitu hodnotenie hospodárskej, sociálnej a finančnej situácie v EÚ a eurozóne. Slovenský premiér tiež privítal konštatovanie, že „politiky jednotlivých krajín by sa mali sústreďovať okrem iného aj na zabezpečenie súladu medzi vývojom miezd a rastom produktivity… čo znamená vytváranie tlaku na rast miezd v súkromnom aj verejnom sektore“.

Slovensko podľa neho patrí medzi štáty EÚ s najvyššou produktivitou, ktorá je u nás „určite najvyššia“ v rámci Visegrádskej skupiny. Zároveň sme však krajinou, kde sú mzdy tretie najnižšie v celej EÚ. Fico víta aj to, že Slovensko „bolo spomenuté ako jedna z mála krajín, ktorá je pripravená čerpať zdroje na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých“. Spresnil, že na projekty tohto druhu je pre SR vyčlenená suma do 200 miliónov eur, z ktorej bude možné čerpať od januára 2014.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #stimuly #Robert Fico #reformy #eurozóna #zmluvné usporiadanie