Druhý pilier by sa mal otvoriť. Štát to však neurobí

V záujme ľudí by bolo vhodné, aby štát opäť otvoril druhý penzijný pilier a umožnil niektorým ľuďom z neho vystúpiť.

19.12.2013 20:00 , aktualizované: 20.12.2013 08:00
debata (39)

Vyšiel by tým v ústrety ľuďom, ktorí majú od roku 2015 začať po prvýkrát poberať kombinovanú penziu z druhého piliera aj zo štátnej Sociálnej poisťovne. Ukazuje sa totiž, že sľuby o výhodnosti druhého piliera sa zatiaľ nenaplnili a tisíce ľudí budú v prvých rokoch poberať nižšiu kombinovanú penziu v porovnaní s tým, keby sa spoľahli len na štát.

Štát tento stav však už riešiť nebude. Ministerstvo práce tvrdí, že doterajšie tri otvorenia druhého piliera boli dostatočné na to, aby ľudia zo systému vystúpili. Politici najmä starších ľudí upozorňovali na to, že pre krátkosť sporenia či nízky príjem sa im druhý pilier neoplatí. Ak by teraz štát umožnil ľuďom preniesť si svoje úspory do Sociálnej poisťovne, zostalo by mu bremeno platiť plné dôchodky sporiteľom vystúpeným z druhého piliera, pričom súkromné správcovské firmy by v takom prípade len zarobili na poplatkoch.

„Prípadné otvorenie druhého piliera by so sebou prinieslo morálny hazard. V praxi by znamenalo socializáciu strát a privatizovanie zisku,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. „Štátna kasa nie je nejaká virtuálna pokladnička, do ktorej prispieva Mikuláš, ale jej obsah tvoria príspevky veľkej väčšiny z nás,“ dodal. Znamená to, že druhý pilier bol v úvode tohto roka možno otvorený naposledy, keďže pravica systém otvárať tiež nechce.

Kým z doterajších otvorení druhého piliera, v ktorom je takmer 1,5 milióna ľudí, štát profitoval, teraz by na tom prerobil. Vystúpením ľudí zo systému súkromných penzií pred dosiahnutím dôchodkového veku štát doteraz získal viac ako 525 miliónov eur. Navyše viac pracujúcich ľudí nachádzajúcich sa v priebežnom štátnom systéme pomohlo svojimi odvodmi znížiť finančné zaťaženie štátu na vyplácanie súčasných penzií.

„Treba si uvedomiť, že druhý pilier počas ôsmich rokov fungovania prežil 25 noviel, čo sa výrazne podpísalo na tom, že v roku 2015 môžu mať niektorí ľudia o jedno-dve eurá nižšie súkromné dôchodky v porovnaní so štátnymi,“ uviedol Viktor Kouřil, podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. Prví súkromní penzisti tak mali smolu, že uverili sľubom o švajčiarskych dôchodkoch predtým, ako finančné trhy zasiahla najväčšia kríza v histórii.

Ľuďom pred vstupom do druhého piliera reálne nikto nepovedal, aké vysoké súkromné penzie si budú môcť kupovať za peniaze nasporené na osobných dôchodkových účtoch. "Štátny pilier v budúcnosti čaká ďalšie znižovanie štedrosti pri vyplácaní penzií. Výhodnosť druhého piliera sa tak naplno pre pracujúcich ľudí začne prejavovať po roku 2020,“ pokračoval Kouřil. Konkrétne výpočty súkromných dôchodkov poisťovne ešte nezverejnili. Z prepočtov štátnych odborníkov vychádza, že druhý pilier bude v prvých rokoch vyplácania kombinovaných penzií sklamaním pre všetkých ľudí s mesačným príjmom pod priemernou mzdou. V roku 2012 bola na Slovensku priemerná mesačná mzda zamestnanca 805 eur v hrubom.

Súkromné penzie budú mať ľudia možnosť kúpiť si od poisťovní za peniaze našetrené v druhom pilieri už v roku 2015. Pre krátkosť sporenia sa ľuďom starším ako 50 rokov oplatí podľa prepočtov ministerstva práce byť v druhom pilieri, len ak zarábajú viac ako tisíc eur v hrubom. „Prví dôchodcovia podľa pravidiel matematiky nemôžu čakať, že z druhého piliera dostanú viac ako 8 percent celkového dôchodku,“ priblížil prezident Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Stanislav Žofčák. Ľudia v druhom pilieri tak stále budú poberať väčšinu penzie z prvého štátneho piliera. Teda v prípade súkromného dôchodku napríklad vo výške 31 eur bude zvyšných 359 eur stále vyplácať štátna Sociálna poisťovňa.

„Ešte raz zdôrazňujem. Druhý pilier je sporenie na vlastnom osobnom účte, nie prerozdeľovanie. Čo si kto odloží, to má k dispozícii – bohužiaľ, ľudia si odvykli sporiť a myslieť na budúcnosť,“ dodal Žofčák. Kým v prvom pilieri štát začína viac zvyšovať solidaritu ľudí tým, že ľudia s vyššími príjmami viac prispievajú na penzie ostatných občanov, tak druhý pilier bude vždy plne zásluhový.

Napriek tomu pri poslednom otvorení druhého piliera opustilo systém súkromných dôchodkov približne 20,5 tisíca mladých a nadpriemerne zarábajúcich ľudí, pre ktorých mohol byť druhý pilier prínosný.

Ľudia totiž pozerajú na aktuálnu situáciu, a nie na to, že druhý pilier začne byť viac výhodný až o pár rokov. Dnes totiž na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca. Už v roku 2030 má byť tento pomer jedna k jednej. No a v kritickom roku 2060 bude podľa prepočtov Vladimíra Baláža zo Slovenskej akadémie vied už len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu. Bez vlastných úspor si tak dnešní pracujúci neudržia životnú úroveň súčasných penzistov, keďže štát nemusí mať dosť príjmov, aby financoval pribúdajúce penzie.

Vláda s opozíciou sa napriek tomu nevedia dohodnúť na ústavnom zákone garantujúcom zachovanie druhého piliera. Naposledy znárodnili väčšinu súkromných dôchodkových úspor ľudí v susednom Poľsku.

Ministerstvo práce však povedalo, že žiadne ďalšie obmedzovanie či znárodnenie súkromného piliera sa konať nebude. Súčasná vláda znížila odvody do druhého piliera z deviatich na štyri percentá s tým, že vyšší odvod si štát pri ozdravovaní verejných financií nemôže dovoliť. V budúcnosti sa má odvod opäť zvýšiť, aby bol štát dostatočne pripravený na starnutie obyvateľstva, ktoré sa pri vyplácaní penzií má začať výraznejšie prejavovať po roku 2030.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier