O osude cyklotrónového centra sa rozhodne začiatkom roka

O osude projektu výstavby cyklotrónového centra v Bratislave, o ktorom sa začalo rozprávať už pred sedemnástimi rokmi, sa zrejme definitívne rozhodne začiatkom budúceho roka.

18.12.2013 15:03
debata

Projekt, ktorý už niekoľko rokov prešľapuje na mieste, potrebuje ruského strategického partnera, keďže Slovensko na jeho realizáciu nemá dostatočné finančné prostriedky. Ani po vyše roku sa však ruského partnera nepodarilo kompetentným nájsť. Slovenskí vládni predstavitelia sa ho pokúsia nájsť ešte začiatkom budúceho roka.

"Budem komunikovať s podpredsedom ruskej vlády. Ruská strana indikovala záujem, ale nikdy nedošlo k tomu, aby prišiel nejaký seriózny partner. Máme dva mesiace, aby sme vec vyriešili. Hľadáme riešenie,“ povedal po rokovaní vlády minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ako vyplýva z návrhu ďalšieho postupu v projekte cyklotrónového centra, o ktorom v stredu rokovali ministri, do konca januára budúceho roka musí Slovensko zaujať definitívne stanovisko, či vyzve ruskú stranu na dovoz technologických zariadení, ktoré sú pre nás pripravené v Rusku. "Ten projekt sa niekedy v minulosti javil zmysluplný. Dnes sme v situácii, že technológiu máme v Rusku, máme rozostavanú budovu na Slovensku a už niekoľko rokov sa snažíme nájsť riešenie šetrné k štátnemu rozpočtu,“ dodal Lajčák. Ministri o spomínanom návrhu nakoniec rokovanie prerušili. "Vrátime sa k tomu po Novom roku,“ konštatoval Lajčák.

Projekt výstavby cyklotrónového centra v Bratislave je v zložitom stave už niekoľko rokov. Cyklotrónové centrum nám malo dodať Rusko ako súčasť deblokácie jeho starého dlhu. Prvá zmluva o dodávke bola podpísaná v roku 1996 a pôvodne sa hovorilo o spustení v roku 2007. Zariadenie malo okrem iného pomáhať pri liečbe onkologických pacientov. Prvá vláda Roberta Fica v roku 2009 odsúhlasila dostavbu centra prostredníctvom spoločného slovensko-ruského podniku a z hľadiska štátnych záujmov ho zaradila medzi strategické zámery. Začiatkom apríla 2010 bolo pri príležitosti návštevy ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva v Bratislave podpísané memorandum, ktoré hovorí práve o založení spoločného slovensko-ruského vedecko-výskumného podniku cyklotrónového centra. Odvtedy sa projekt výraznejšie nepohol.

Celý projekt výstavby cyklotrónového centra mal pôvodne stáť zhruba 60 mil. eur. Začiatkom roka 2010 uviedol v rozhovore pre agentúru SITA vtedajší minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, že sa na projekt vyčerpalo 162 mil. eur, pričom na dokončenie projektu bolo podľa nových odhadov potrebných ešte niečo vyše 66 mil. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrónové centrum