Zníženie plánovaného deficitu rozpočet podľa rady nezlepšilo

Zníženie rozpočtovaného schodku verejnej správy o 0,2 % hrubého domáceho produktu oproti pôvodnému návrhu rozpočtu na rok 2014 nepovedie k zlepšeniu hospodárenia rozpočtu. Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojom dodatku k hodnoteniu rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016.

18.12.2013 11:22
debata

Dôvodom je veľkosť jednorazových a dočasných opatrení, ktorá sa podľa rady zvýšila na úroveň 1,7 % hrubého domáceho produktu.

Konsolidačné úsilie tak podľa rady zostalo záporné na úrovni 0,5 % výkonu ekonomiky a štrukturálny deficit vo výške 4 % hrubého domáceho produktu. "Schválený rozpočet verejnej správy na roky 2014 až 2016 zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií z dôvodu zvýšenia štrukturálneho deficitu. Samotný cieľ pre rok 2014 je dosiahnuteľný, avšak len za predpokladu naplnenia príjmov z jednorazových opatrení,“ upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Parlament minulý týždeň schválil rozpočet, ktorý počíta so schodkom hospodárenia štátu na úrovni 3,3 mld. eur. Verejná správa ako celok by pritom mala hospodáriť so schodkom v objeme 2,6 % hrubého domáceho produktu. Pôvodný návrh rozpočtu predložený v októbri do parlamentu pritom počítal pre budúci rok s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu, čo by oproti tohtoročným plánovaným takmer trom percentám znamenalo iba mierne zníženie. Po poslednej aktualizácii daňových prognóz však predstavitelia rezortu financií avizovali, že časť z dodatočných príjmov pôjde v budúcom roku aj na znižovanie schodku, ktorý by tak mal dosiahnuť 2,6 % výkonu ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť