Penta prišla o biznis so štátom

Paroplynový cyklus, ktorý vlastní finančná skupina Penta, v novom roku už nebude dodávať teplo časti Bratislavčanov.

18.12.2013 08:00
debata (15)

Od prvého januára 2014 totiž skončí zmluva z roku 2006, ktorá vyvolala viacero pochybností o výhodnosti a je spomenutá aj v údajnom spise Gorila. Všetko teplo bude v novom roku vyrábať vo vlastných zariadeniach Bratislavská teplárenská spoločnosť.

„Sme presvedčení, že sme ponúkali podmienky, za ktorých by naša spolupráca s Bratislavskou teplárenskou bola prínosom pre konečného spotrebiteľa. Vedenie Bratislavskej teplárenskej sa však rozhodlo samo zabezpečovať teplo pre východ Bratislavy,“ vyhlásil Jozef Sekerka zo spoločnosti PPC, ktorej jediným vlastníkom je Penta.

Hovorkyňa bratislavských teplárov Jarmila Galandáková však naznačuje, že ponúkané podmienky boli neakceptovateľné. „Rozhodli sme sa zabezpečovať dodávky tepla z vlastných zdrojov a za nezmenenú cenu pre budúci rok,“ doplnila Galandáková. Jedným dychom tiež dodala, že zmena sa nepriamo týka obyvateľov v mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto a Ružinov. „Všetci však dostanú teplo v požadovanom množstve a kvalite, a to aj bez zmluvy s PPC,“ podčiarkla Galandáková.

Podľa informácií, ktoré má denník Pravda od viacerých radových zamestnancov z Bratislavskej teplárenskej spoločnosti, sa firma pripravovala na výrobu tepla vo vlastnej réžii už niekoľko mesiacov. „Testovali a opravovali sme kotly, ktoré slúžili na výrobu tepla až do podpisu zmluvy s Paroplynovým cyklom. Všetko je v súčasnosti pripravené,“ tvrdia ľudia, ktorí z obáv pred prepustením nechcú byť menovaní.

Okolo bratislavského Paroplynového cyklu sa strhlo viacero škandálov. Posledný vypukol na konci vlaňajška, keď minister hospodárstva Tomáš Malatinský predložil návrh zákona, ktorý mal zlepšiť podmienky na podnikanie pre firmy vyrábajúce teplo a elektrinu pomocou vysokoúčinných zariadení. Podľa časti opozície tak mala podporu získať aj Penta, Malatinský to však popieral. Proti argumentom niektorých opozičných poslancov sa ohradila aj samotná Penta.

Okrem toho je bratislavský Paroplynový cyklus v údajnom spise Gorila spomínaný na viacerých miestach. Z rúk štátu ho za Dzurindovej vlády získala finančná skupina Penta. Vo vláde vtedy sedel aj Daniel Lipšic. Ministrom hospodárstva bol Pavol Rusko. Lipšic pred vlaňajšími parlamentnými voľbami ešte ako minister tvrdil, že na základe 25-ročnej zmluvy so Slovenskými elektrárňami štát mal predraženou cenou do roku 2013 garantovať zisk paroplynového cyklu až do výšky 500 miliónov eur. Predaj štátneho podniku sa pritom mal uskutočniť pod cenu, keď ho za zhruba dve miliardy korún (asi 66 miliónov eur) získali finančníci. Pre príliš veľké zisky Lipšic chcel zrušiť privatizáciu. Dozorujúci prokurátor však jeho podnet neskôr odložil. Generálna prokuratúra tiež neskôr konštatovala, že privatizáciu nie je možné žalovať.

Na pár dní čelil vlani v marci v súvislosti s predajom paroplynu možnosti postihu aj exminister hospodárstva Pavol Rusko. A to z dôvodu, že v roku 2004 z vlády stiahol analýzu o tom, že predaj bratislavského Paroplynového cyklu môže byť nevýhodný. Špeciálny prokurátor však koncom marca trestné stíhanie pre podvod pri privatizácii Paroplynového cyklu voči exministrovi Ruskovi zastavil ako nezákonné a neopodstatnené.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta