Daniari kontrolujú menej, odhaľujú viac

Štátu sa darí odhaľovať podvodné nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty aj napriek tomu, že Finančná správa v porovnaní s predošlými rokmi znížila počet daňových kontrol.

17.12.2013 22:30
debata (6)

Počet kontrol medzi rokmi 2011 a 2013 za rovnaké obdobie mesiacov január až august poklesol podľa posledných údajov zo 6,5 tisíca približne na 5¤300.

Podľa Finančnej správy klesá počet kontrol zámerne. Daniari sa v poslednom čase viac zameriavali na cielenú kontrolu DPH, pričom využívajú vlastné analytické nástroje.

„Otvorili sme o 20 percent menej kontrol ako v minulom roku, a zároveň sme zvýšili nálezy na kontrolách tak, že ich efektivita je takmer 41 percent. Na porovnanie, v minulom roku bola približne na úrovni 32 percent,“ uviedla vo svojom stanovisku Finančná správa.

Napríklad opozičná strana KDH upozorňuje, že viac peňazí v štátnom rozpočte z dane z pridanej hodnoty nemusí byť len výsledkom efektívnejšieho výberu dane. Podľa nich časť príjmov z dane z pridanej hodnoty v štátnej kase pochádza z neoprávneného zadržiavania peňazí podnikateľov. Niektorí podnikatelia podľa ich informácií údajne nemajú na svojich účtoch oprávnené vratky dane ani po dvoch mesiacoch od termínu, keď mali byť uhradené. Finančná správa tieto tvrdenia odmieta. Samotný minister financií Peter Kažimír pred časom na obvinenia KDH reagoval s tým, že ide o klasickú agendu opozičných strán zahmlievať fakt, že kontroly daniarov sú efektívnejšie.

Kažimír pritom tvrdí, že ešte efektívnejšia kontrola nepoctivých podnikateľov príde ešte v budúcom roku. Od januára 2014 totiž vstupuje do platnosti elektronický kontrolný výkaz pre všetkých platcov DPH. V budúcom roku si vláda v štátnom rozpočte vytvorila 250-miliónovú rezervu, ktorú rozdelí, ak sa lepší výber daní podarí. Pomôcť by mala práca daňovej kobry, ale aj bločková lotéria, ktorá upozorňuje na nekalé praktiky obchodníkov pri nevydávaní bločkov, resp. vydávaní falošných účteniek.

Od januára 2014 sa tiež prenesie daňová povinnosť na posledný subjekt v reťazci, ktorý predáva konečnému spotrebiteľovi. V reťazci tak bude zamedzené neoprávnene si uplatniť nadmerný odpočet.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #daň z pridanej hodnoty