Vlna zdražovania nafty sa zastavila

Za motorovú naftu v súčasnosti šoféri na Slovensku platia o takmer 4,5 centa viac ako na začiatku decembra.

16.12.2013 10:01
debata

Priemerná cena litra paliva sa pohybuje nad 1,4 eura. Počas minulého víkendu zvyšovali pumpári aj cenu benzínu Natural 95. Cenovky sú v súčasnosti vyššie o 1,5 centa, čiže v priemere 1,46 eura za liter.

V dohľadnom čase by sa však zvyšovanie cien nemalo opakovať. Naopak, podľa niektorých analytikov by ceny na čerpacích staniciach mohli postupne začať aj klesať. No v čase ochladzovania a rastu záujmu o vykurovacie oleje, ktoré sa obchodujú vo svete spolu s naftou, je každé zlacňovanie vždy ťažké.

Pokles cien napriek tomu predpokladá napríklad Tomáš Plavec zo spoločnosti Trim Broker „Dôležité štáty produkujú čoraz viac čierneho zlata, pričom spotreba nerastie tak prudko. Ceny vďaka tomu postupne klesajú,“ zdôvodňuje Plavec a dodáva, že podobný vývoj bude pokračovať aj v budúcom roku. „Členovia ropného kartelu OPEC sa nevedia dohodnúť na znížení kvót, a tak už v priebehu nasledujúcich týždňov cena ropy Brent podlezie hranicu sto dolárov,“ spresňuje analytik. Ropa už od tejto hranice nie je ďaleko, včera podvečer sa na burze v Londýne predával barel (159 litrov) ropy Brent za 108 dolárov.

Ťažbu ropy chce zvyšovať napríklad Irán, ktorému to umožňuje jeho dohoda so západnými mocnosťami týkajúca sa atómového programu. Pred konferenciou OPEC to vyhlásil minister iránskej energetiku Bijan Zangeneh. „Zvýšime produkciu na štyri milióny barelov, aj keby došlo k pádu ceny ropy na dvadsať dolárov za barel. Nevzdáme sa svojho práva rozhodovať o množstve vyťaženej ropy,“ podčiarkol Zangeneh.

Počas minulého týždňa však ropa razantne zdražela. Jej hodnota vystúpila až k 113 dolárom za barel. Tomáš Plavec tvrdí, že za to môžu špekulanti na burze, ktorí chceli vytlačiť cenu čo najvyššie, aby zvýšili svoje zisky. Podobne totiž bez akýchkoľvek logických dôvodov narástla aj hodnota akciových indexov. No postupne sa situácia vrátila do normálu a počas tohto týždňa cena čierneho zlata klesá prakticky neustále.

Hrozba podobných cien ako počas vlaňajšieho septembra by sa preto v dohľadnej budúcnosti nemala opakovať. Počas jesene minulého roka sa totiž dostala hodnota benzínu Natural 95 na historicky najvyššiu úroveň viac ako 1,6 eura za liter. Zdraženie spôsobilo napätie okolo iránskeho jadrového programu a vyhrážky Izraela o spustení vojnového konfliktu s krajinou. V židovskom štáte sa však po voľbách situácia upokojila, a tak cena ropy postupne klesala. Počas leta v roku 2013 nasledovalo ďalšie zdraženie. Spôsobila ho reálna hrozba vojenskej intervencie USA v Sýrii po tom, ako Spojené štáty obvinili sýrsky režim z vraždenia civilistov chemickými zbraňami. Ani táto hrozba sa napokon neprejavila do podoby vojenského konfliktu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #palivá