Daniari odhalili pokus o podvod za 50-miliónov

Podvodníci chceli využiť posledné týždne tohto roka na to, aby cez rôzne finty obrali štát na dani o milióny eur.

16.12.2013 07:40
debata (11)

Stihnúť to chceli ešte predtým, ako vstúpia do platnosti kľúčové legislatívne zmeny v boji proti daňovým únikom. Finančná správa prišla s tvrdením, že v novembri pri požiadavkách na výplatu nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty zaznamenala dvojnásobný nárast odpočtov, ktoré nesú znaky podvodného správania.

Minulý mesiac mali žiadať nepoctiví podnikatelia štát o 50 miliónov eur. "Ak by mal tento trend pri dani z pridanej hodnoty pokračovať ešte v decembri a v januári za starých legislatívnych podmienok, tak by suma so znakmi podvodného správania mohla narásť na 150 až 200 miliónov eur,“ povedal na mimoriadnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír. Nekalé praktiky podnikateľov jeho rezort očakával. „My sme predpokladali, že zavedením nových opatrení, ktoré zásadne znížia možnosť podvodných nadmerných odpočtov, sa zvýši snaha kvázi podnikateľov ešte si nejakým spôsobom cucnúť zo štátneho rozpočtu,“ doplnil Kažimír.

Zvýšená rizikovosť uplatnených nadmerných odpočtov je podľa prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho predovšetkým pri obilninách a v sektore stavebníctva. "Ide takisto o výrobu energie z alternatívnych zdrojov,“ doplnil Imrecze.

Práve pri spomínaných komoditách bude od nového roka zavedená zmena platenia DPH. Od januára 2014 bude platiť tzv. reverse charge. V praxi to bude znamenať, že platenie daňovej povinnosti sa prenesie na posledný subjekt v reťazci, ktorý predáva tovar konečnému spotrebiteľovi. V reťazci je tak zamedzené uplatniť si nadmerný odpočet. Nový systém platenia dane by sa tak mal týkať nielen obilnín, ale aj stavebnej ocele, mobilných telefónov a iných zariadení, ktoré využívajú GSM komunikáciu.

Štát si od nového roka veľa sľubuje aj od zavedenia kontrolného elektronického výkazu DPH, ktorý bude musieť podávať mesačne každý platiteľ dane z pridanej hodnoty. Daniari budú mať prehľad o všetkých vystavených a prijatých dokladoch. Kontroly by mali byť po novom cielené namiesto plošných. V závislosti od efektívnosti výberu DPH na Slovensku a v EÚ vláda už v minulosti odhadla, že na DPH ročne uniká asi 1,2 miliardy eur.

Zavedenie kontrolného výkazu považuje daňový poradca Peter Pašek zo spoločnosti Accace aj za vhodný nástroj pri uplatňovaní inštitútu ručenia za daň zo strany Finančnej správy. "Na základe kontrolných výkazov Finančná správa v prípade dobre nastaveného informačného systému bude môcť rýchlo identifikovať odberateľov, ktorí si odpočítali DPH od platiteľov, nachádzajúcich sa na ich tzv. čiernom zozname, a ktorí na druhej strane dané dodania vo svojom kontrolnom výkaze neuviedli, resp. priznali, ale svoju daňovú povinnosť si neuhradili,“ zhodnotil Pašek.

Vláda od minulého roka zaviedla viacero zmien v oblasti boja s daňovými únikmi. Zostavila tím na odhaľovanie únikov daní, takzvanú daňovú kobru „Celková suma, s ktorou pracovala daňová kobra v uplynulom roku, bola viac ako miliarda eur ako následku v trestnom konaní. Suma 850 miliónov bola v rámci neštátneho majetku, 171 miliónov bolo na samotnej dani z príjmov. Čo je asi najpodstatnejšie, viac ako 90 miliónov bolo zachránených,“ zhodnotil minister vnútra Robert Kaliňák.

Od októbra minulého roka štát eliminoval karuselové podvody (vystavovanie fiktívnych faktúr) aj novelou zákona o DPH. Zaviedlo sa skladanie zábezpeky pri registrácii na daň či ručenie odberateľa za daňové nedoplatky dodávateľa. Vláda od januára tohto roka takisto obmedzila platby v hotovosti, a to pri podnikateľoch nad 5 000 eur a pri fyzických osobách nad 15 000 eur. Zaviedla aj povinnosť správcu vkladu vložiť peňažné vklady spoločníkov s.r.o. na osobitný bankový účet. Obchodníci nemôžu pri DPH podvádzať aj pre bločkovú lotériu, ktorá sa spustila od septembra tohto roka.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Karpatský špeciál.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #daň z pridanej hodnoty