Zľava na plyn z Ruska je pre Slovensko zabezpečená

Odber plynu z Ruska pre slovenských odberateľov zlacnie. Zástupcom materskej časti Slovenského plynárenského priemyslu sa totiž podarilo vyrokovať zľavu.

11.12.2013 20:00 , aktualizované: 12.12.2013 08:00
Gazprom, plyn, mráz Foto:
Ilustračné foto
debata (57)

Po stredajšom rokovaní vlády to pre Pravdu vyhlásil minister hospodárstva Tomáš Malatinský. „Už máme vyrokovanú zľavu, ale radi by sme ju ešte zvýšili,“ povedal Malatinský. Výšku zatiaľ vyrokovaného zníženia cien za dodávku odmietol spresniť, čo zdôvodnil pokračovaním rozhovorov. Jedným dychom však dodal, že zľava bude na dlhšie obdobie. „Ceny totiž musia byť udržateľné,“ podčiarkol šéf hospodárskeho rezortu.

Vláda zrejme preberie SPP aj so stratovou dodávkou cien plynu pre domácnosti. Kabinet totiž nechce ceny plynu zdražovať. Aby to bolo udržateľné a na nízke ceny plynu nedoplácali ostatní daňovníci dotovaním SPP, štát musí vyrokovať výrazne lepšiu zmluvu na dodávky plynu s ruským Gazpromom.

Ruský Gazprom Export pred pár dňami dohodol poskytnutie zľavy aj na dodávku zemného plynu do rakúskej spoločnosti EconGaz, ktorá patrí do holdingu OMV. "Táto dohoda upravuje zmluvu tak, aby odrážala zmeny, ku ktorým došlo na rakúskom trhu, a zlepšuje konkurencieschop­nosť ruského plynu,“ vyjadril sa po uzavretí rokovaní generálny riaditeľ Gazprom Exportu Alexander Medvedev.

Ešte začiatkom leta ruská strana prehrala aj spor s nemeckým RWE. Arbitrážny súd vtedy rozhodol, že Gazprom musí vrátiť svojmu odberateľovi 1,5 miliardy eur, pretože od mája 2010 si účtoval za dodávku príliš vysoké sumy.

Od výsledku rokovaní s Gazpromom závisí aj konečné rozhodnutie slovenskej vlády, či preberie 49 percent akcií v materskej časti Slovenského plynárenského priemyslu. Zmluva uzavretá v roku 2008 nemeckými a francúzskymi privatizérmi, ktorá bude platiť do roku 2028, totiž SPP spôsobuje každoročný vznik strát vo výške desiatok miliónov eur, a to na dodávke plynu slovenským domácnostiam. Ceny v zmluve o odbere plynu z Ruska sú totiž viazané na ceny ropy a ropných produktov. Od roku 2008 však prebehla liberalizácia trhu a na medzinárodnom trhu klesla hodnota zemného plynu, kým cena ropy stúpala. Medzi dlhodobou zmluvou a trhovou cenou tak neraz vznikali aj 20-percentné rozdiely. „Prečo by sa nesprávne rozhodnutie vtedajších manažérov malo preniesť na plecia slovenských domácností? Nebolo by to férové,“ zdôvodnil to pre Pravdu šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Je však možné, že rokovania Gazpromu a SPP sa budú ešte viac predlžovať. Dôvodom sú politické turbulencie na Ukrajine. Ak by totiž tamojšia vláda padla a vznikol by proeurópsky kabinet, opäť by bola aktuálna možnosť prepravy plynu zo západu Európy na východ. Pre Slovensko by to síce znamenalo stomiliónové zvýšenie ziskov z transportu zemného plynu cez krajinu, na druhej strane by však Gazprom ďalšiu zľavu na odber komodity pre slovenských zákazníkov zrejme neposkytol. Slovensko by totiž fakticky umožnilo Ukrajine získanie plyn zo západu Európy, čo by zmenšilo závislosť Kyjeva od Kremľa a bližšie primknutie štátu k Európskej únii. Minister hospodárstva súvislosť ukrajinských turbulencií a odďaľovanie skončenia rozhovorov medzi Gazpromom a SPP nepriamo potvrdil. „Sčasti to súvisí aj s dianím na Ukrajine,“ naznačil Malatinský.

Memorandum o možných dodávkach plynu zo Slovenska na Ukrajinu už čaká iba na podpisy obidvoch strán. Je však otázne, či plyn zo Západu na Východ začne prúdiť. Memorandum o porozumení je totiž iba prvým krokom. Až výberové konanie spustené v rámci druhého kroku totiž dokáže reálny záujem o prepravu v stanovenom množstve počas stanoveného času.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Tomáš Malatinský #SPP #Gazprom