Prognóza NBS napĺňa Fica optimizmom

Ostatná prognóza Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá počíta v budúcom roku s rastom slovenského hospodárstva o 2,2 %, potvrdzuje podľa premiéra Roberta Fica ciele, ktoré si vláda stanovila na roky 2014 až 2016.

11.12.2013 17:47
debata (10)

„Zároveň je tu mierny optimizmus, že z toho najhoršieho sme už von. Je tu začiatok akejsi konjunktúry, začiatok akéhosi rastu,“ uviedol v stredu na tlačovej konferencii Fico.

Slovensko sa podľa premiéra Fica konečne dostáva na úroveň, ktorá bude mať zásadný vplyv na mieru nezamestnanosti. „Vo všeobecnosti platí, že hospodársky rast na úrovni okolo 3 % je už ten rast, ktorý pozitívne vplýva na vytváranie pracovných miest. Preto sú tu vytvorené reálne základy na pokles nezamestnanosti v roku 2014, 2015 aj 2016,“ podotkol Fico.

Premiér zároveň informoval, že dochádza aj k rastu reálnej mzdy. Ako uviedol, po dlhom čase v roku 2013 je rast reálnej mzdy na úrovni 1,1 %. „V roku 2014 má reálna mzda rásť o 2 %, v roku 2015 o 2,1 %. Nie sme už v poklese reálnej mzdy, ale sme už v miernom náraste,“ dodal predseda vlády.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho prognóza NBS potvrdila parametre, na ktorých je postavený rozpočet verejnej správy na roky 2014 až 2016. „Zároveň môžem potvrdiť, že sa čísla vyvíjajú pozitívne a je reálny predpoklad, že hotovostný schodok štátneho rozpočtu, rozdiel medzi tým čo štát dostal na príjmoch a čo minul, môže byť skoro o 1 mld. eur nižší, ako sa pôvodne predpokladalo, to znamená, že štát si bude musieť požičať o miliardu menej,“ uviedol Pellegrini.

Národná banka Slovenska vo svojej najnovšej prognóze, ktorú zverejnila v utorok, očakáva v budúcom roku rast slovenského hospodárstva o 2,2 %. Oproti poslednej prognóze zo septembra svoj odhad budúcoročného rastu hrubého domáceho produktu (HDP) mierne navýšila o 0,1 percentu­álneho bodu. Očakávania rastu HDP pre rok 2015 centrálna banka upravila zo septembrových 3,2 % na 3,1 %. V tomto roku pritom podľa NBS ekonomika porastie o 0,9 %, čo je rovnaký rast, ako predpovedala v septembri.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prognóza #NBS