Ukrajinci sa stále usilujú o plyn zo Slovenska

Memorandum o možných dodávkach plynu zo Slovenska na Ukrajinu už čaká iba na podpisy obidvoch strán.

11.12.2013 12:00
plyn, Gajary Foto: ,
Experti ďalej rokujú o plynovode zo Slovenska na Ukrajinu, aj keď politici nad projektom už "zlomili palicu".
debata (6)

Skupina ukrajinských expertov na návšteve Slovenska totiž podľa informácií Pravdy koncom minulého uzatvorila posledné kapitoly. Boli na pôde spoločnosti Eustream, ktorá by v prípade úspechu prepravu realizovala. Jej hovorca Vahram Chuguryan informáciu o skompletizovaní dohody potvrdil.

„Eustream už ukončil rokovania s Európskou komisiou a ukrajinskými partnermi o obsahu memoranda o porozumení. V súčasnosti čakáme na vyjadrenie ukrajinskej strany k organizačným otázkam a k termínu podpisu dokumentu,“ podotkol Chuguryan.

Hovorkyňa Európskej komisie v utorok podľa agentúry UNIAN oznámila, že Slovensko by malo podpísať dohodu o preprave plynu na Ukrajinu do konca tohto týždňa.

Je však otázne, či plyn zo západu na východ začne prúdiť. Memorandum o porozumení je totiž iba prvým krokom. Až výberové konanie spustené v rámci druhého kroku totiž dokáže reálny záujem o prepravu v stanovenom množstve počas stanoveného času.

Premiér Robert Fico už počas minulého týždňa hovoril, že plyn zo Slovenska na Ukrajinu zrejme prúdiť nebude. "Dnes pravdepodobne táto téma už padla, pretože som počul vyjadrenia aj z úst premiéra Ukrajiny, že nie je potrebný v tomto okamihu spätný chod plynu, pretože veci sú zabezpečené,“ vyhlásil Fico.

O tom, že existujú reálne úvahy, či Ukrajina spraví aj druhý krok, hovoril v diskusnej relácii Sloboda prejavu ukrajinskej televízie ICTV tamojší minister energetiky a uhoľného priemyslu Eduard Stawicki. „V dohode sú podmienky, ktoré nám zaručia dodávku zemného plynu v opačnom smere za rovnakých podmienok, aké nám poskytuje Rusko,“ podčiarkol Stawicki.

Na spustenie spätného toku plynu cez slovensko-ukrajinskú hranicu by podľa portálu UA-Reporter.com bolo potrebné vybudovať asi tristo metrov dlhú prepojku z Veľkých Kapušian za východnú hranicu. Budovanie by malo trvať dva roky a náklady by sa mali pohybovať okolo 10 miliónov eur. Predtým, ako však plynári začnú rúru zakopávať, žiadajú garanciu, že nebude ležať v zemi nevyužitá.

Pohrozenie vybudovaním prepojky už teraz pomohlo Ukrajine získať lepšie ceny za plyn. Dlhé rokovania o poskytnutí zľavy s ruským exportérom plynu Gazprom Export totiž až do zverejnenia informácií o snahe získať lacnejší plyn zo Slovenska neviedli k uspokojivému výsledku pre ukrajinskú stranu. V prospech vybudovania prepojky tlačil na premiéra Fica aj šéf Európskej komisie José Manuel Barroso, videl totiž príležitosť, ako prilákať do EÚ ďalší štát. K podpisu asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ nakoniec nedošlo a Gazprom tiež nedávno vyhlásil, že zľavu na plyn Ukrajincom poskytne. Je však otázne, ako sa celá situácia nakoniec vyvinie. Protesty v Kyjeve totiž môžu viesť k ďalšej zmene zahraničnej politiky u východného suseda Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina