Chcú viac slovenských potravín, ale nie zo zákona

Slovensko má najnižšie zastúpenie domácich potravín na pultoch obchodov spomedzi krajín Visegrádskej štvorky. Obchodníci a potravinári združení v Potravinárskej komore Slovenska chcú situáciu zmeniť.

11.12.2013 07:00
potraviny, mäso, obchod Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

Dohodli sa, že si vzájomne vyjdú v ústrety a postupne zvýšia ponuku potravín vyrobených na Slovensku.

Potravinári, ako aj obchodníci tvrdia, že ich Iniciatíva na podporu ekonomiky Slovenska nie je prázdnou deklaráciou, ale úprimnou snahou dosiahnuť vyšší predaj slovenských potravín. Ten za posledné roky stagnuje a podľa rôznych prieskumov dokonca klesá. Údaje sa rozchádzajú, a to dosť významne – od 44 po 59 percent.

Jedno číslo však podľa ďalšieho predstaviteľa potravinárskej samosprávy SPPK nevyvoláva pochybnosti. Kým pred desiatimi rokmi predstavovala potravinárska výroba viac ako 4 miliardy eur, v ostatných rokoch sa stabilizovala už iba na úrovni 3,1 miliardy eur.

Odmietajú jogurtové pokuty

Na to, aby došlo ku skutočnému obratu vo výrobe a v predaji slovenských potravín treba zjednotiť krok všetkých zainteresovaných. Platí to predovšetkým o potravinároch. Časť z nich, ktorých zastrešuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ako aj ministerstvo pôdohospodárstva má totiž iný názor na to, ako zvýšiť zastúpenie a podiel domácich potravín na celkovom obrate obchodných reťazcov. Jadrom sporu ako ďalej je legislatíva.

Obchodníci vravia, že na to, aby sa pohol predaj potravín, treba zmeniť zákony. Na mysli majú zákon o neprimeraných obchodných podmienkach a zákon o potravinách. „K ušľachtilému cieľu sa nedá dopracovať zlými zákonmi. Ani nebotyčné pokuty nedonútia obchodníkov, aby predávali slovenské výrobky,“ vyjadril názor Zväzu obchodu a cestovného ruchu jeho prezident Pavol Konštiak.

Obchodníkom prekážajú tvrdé postihy za predaj potravín po dátume spotreby. Podľa platného zákona o potravinách, ak inšpekcia nájde jogurty predávané po záruke, môže im udeliť prvý raz pokutu tisíc eur a pri druhom porušení zákona rovno jeden milión eur. Pripravená novela zákona podľa obchodníkov zmierňuje postih iba naoko, keď druhá pokuta bude 2-tisíc eur a tretia opäť milión.

„Tento zákon má likvidačný charakter, a to nielen pre malé, ale aj veľké obchodné siete,“ povedal Martin Katriak z Coop Jednoty Slovensko. „Zákon o potravinách je v druhom čítaní, možno sa k nemu vyjadriť,“ reagoval Andrej Kolesík, poslanec NR SR za Smer, ktorý pôsobí vo Výbore pre hospodárske záležitosti.

Stále si kladú podmienky

Poľnohospodári a potravinári, ktorí predstavujú druhú stranu rovnice vo vzťahu výroba potravín a obchod, majú na potravinovú legislatívu iný názor.

„Ak majú reťazce úprimný záujem o predaj väčšieho množstva domácich potravín, potom by nemalo byť pre ne problémom verejne sa zaviazať, že nebudú voči ich dodávateľom používať praktiky vedúce k obchádzaniu zákona o neprimeraných podmienkach,“ poukazuje podpredseda SPPK Dušan Janíček. Reťazce podľa neho odrádzajú malých a stredných výrobcov potravín od spolupráce kladením neúmerných množstvových, cenových a iných podmienok.

Zdá sa, že hľadanie spoločnej platformy vedúcej k zvýšeniu predaja si vyžiada dlhší čas. Napokon obchodníci a potravinári stojaci za iniciatívou zvýšiť podiel predaja slovenských potravín nedefinovali ani percento rastu, ani obdobie, za ktoré ho chcú dosiahnuť. Obmedzili sa nezaväzujúcim slovom „postupne“.

Medzitým slovenská poľnohospodárska a potravinárska výroba upadá. Najviac sa to prejavuje v poklese výroby bravčového a hydinového mäsa, zeleniny a ovocia. Domáca produkcia však neporastie, pokiaľ sa výrobcovia nezorganizujú do skutočne efektívnych odbytových združení, ktoré obchodu ponúknu väčšie objemy slovenských potravín za obojstranne výhodne ceny.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #slovenské potraviny