Finančníci si delia vplyv v krajine

Sila finančných skupín sa v krajine dostala až do bodu, že sa dostávajú do kľúčových odvetví ekonomiky a ešte si v nich aj delia vplyv.

10.12.2013 12:00
J&T, Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič Foto: ,
Patrik Tkáč (vľavo) a Ivan Jakabovič z J&T
debata (89)

Finančníci začínali ešte v 90. rokoch od nuly a rýchlo sa vyhupli nahor spolu s privatizáciou a následnou kúpou, zhodnotením a predajom podnikov. Ich silu ukazuje súčasný stav v slovenskej energetike a telekome.

Český miliardár Petr Kellner s holdingom PPF podľa servera motejlek.com zvažuje, že predá za viac ako jednu miliardu eur finančným žralokom z J&T a Danielovi Křetínskému svoj podiel v Energetickom a průmyslovom holdingu, pod ktorý patrí Slovenský plynárenský priemysel aj Stredoslovenská energetika. Kellnerov PPF sa zase nedávno dohodol na kúpe českej aj slovenskej Telefónicy. Ak sa obchod naplní, českému finančníkovi by zostali telekomunikácie a J&T energetika.

Najvplyvnejší podnikatelia
Andrej Babiš najbohatší Slovák, vlastník holdingu Agrofert, ovláda aj HN
Juraj Široký pôsobí napríklad vo Váhostave, HC Slovan, či Plastike
Ivan Chrenko partner developerskej skupiny HB Reavis
Jaroslav Haščák partner finančnej skupiny Penta
Tomáš Chrenek spolumajiteľ Moravia Steel
Jozef a Patrik Tkáčovci, Ivan Jakabovič finančná skupina J&T
Roman Korbačka pôsobil v J&T aj ruskom bankovníctve
Mário Hoffmann pôsobil v Istrokapitále, vstupuje do J&T
Ivan Kmotrík Grafobal Group, či majiteľ futbalového Slovana
Vladimír Poór pôsobí v ŽOS Trnava, či trnavskom futbale
Jozef Brhel má viaceré projekty v energetike, v minulosti pôsobil v politike

Takúto dohodu dotknuté strany nepotvrdili, ale ani nevylúčili. Nechcú hovoriť o nedokončených transakciách. Ak sa sféry vplyvu naozaj rozdelia, zrejme nepôjde o vopred uzavretú dohodu, ale skôr o východisko zo situácie, keď obe transakcie sú finančne až príliš náročné. Ešte pred rokom totiž zástupcovia firmy PPF zásadne odmietali domnienky, že SPP kupujú iba na to, aby ho po krátkom čase predali. Vtedy sa hovorilo skôr o tom, že do SPP príde po Nemcoch a Francúzoch ruský kapitál, čo sa zatiaľ nepotvrdilo. Časť SPP, ktorá sa zaoberá predajom plynu domácnostiam, kúpil štát. Tranzitný plynovod a distribučné potrubia zostali finančníkom.

Informáciu o predaji podielu v energetickom holdingu priniesol server, ktorý v minulosti ako prvý informoval aj o predaji SPP z rúk francúzskych a nemeckých privatizérov či o odkúpení slovenskej i českej časti O2 skupinou PPF. Ani jedna zo zainteresovaných strán však odchod Kellnera nekomentovala. „Skupina PPF špekulácie na trhu zásadne nekomentuje,“ odpovedal na otázky Pravdy hovorca PPF Radek Stavěl. Podobné stanovisko poskytla aj skupina J&T i samotný Energetický a průmyslový holding.

Nie je teda jasné, prečo sa obchod má realizovať už po relatívne krátkom čase od vstupu Kellnera do slovenských energetických firiem. Jeden z dôvodov môže spočívať v tom, že jeho skupina vstúpila do O2 bez J&T. Slovenskí finančníci totiž už začiatkom júna prostredníctvom hovorkyne Nikol Kubaskej potvrdili záujem o vstup na telekomunikačný trh. Teraz sa však k záujmu alebo nezáujmu vyjadrovať nemôžu. Zakazujú im to predpisy.

Otázne je aj to, či v nasledujúcich rokoch neodíde PPF aj z O2. Jeho hodnota totiž môže čoskoro rázne stúpnuť. Dôvodom je očakávaná zmena pravidiel na európskom telekomunikačnom trhu. Pre jednotlivé dcérske firmy mobilných operátorov vo všetkých štátoch totiž majú začať platiť rovnaké pravidlá, aké platia v domovskej krajine. Napríklad všetky časti Orangeu budú môcť svojim konkurentom účtovať rovnaké poplatky za prichádzajúce hovory do vlastnej siete, ako účtuje Orange vo Francúzsku. To isté bude platiť aj pre O2, ktorého domovskou krajinou bude Česká republika. Možnosť predaja naznačuje aj fakt, že PPF sa s exmajiteľmi O2 v Španielsku dohodol, že túto značku bude môcť používať počas nasledujúcich ro­kov.

Daniel Křetinský v súčasnosti vlastní v EPH 18,5–percentný podiel, skupina J&T 37–percentný podiel. Zvyšok má ešte vždy v rukách spomenutý PPF.

Súčasťou EPH je viac ako 30 firiem. Zaoberajú sa ťažbou uhlia, výrobou a distribúciou elektriny i tepla. Na Slovensku ovláda distribúciu plynu, predáva elektrinu v strede Slovenska a zarába na transporte plynu. EPH v tomto roku uskutočnil dva veľké obchody. V januári za asi 2,6 miliardy eur kúpili skupinu Slovenský plynárenský priemysel. Pred pár dňami odsúhlasili protimonopolné orgány kúpu Stredoslovenskej energetiky za asi 400 miliónov eur. PPF samostatne kúpil za asi 2,5 miliardy českú i slovenskú Telefónicu. Na odsúhlasenie protimonopolným úradom sa však v tomto prípade ešte čaká.

V rámci finančných skupín sa Penta sústredila na oblasť zdravotníctva. Istrokapitál sa zameral na bankovníctvo a finančníctvo, ale napokon jeho majiteľ Mário Hoffmann skončil tento rok tiež v J&T, ktorá medzitým rozšírila vplyv do takmer všetkých sfér ekonomiky. Ďalšia finančná skupina Slavia Capital sa zamerala na potravinárstvo či energetiku.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Penta #J&T