Slovákom klesajú penzie z Česka

Oslabenie českej koruny oproti euru je tvrdou ranou pre 23-tisíc slovenských dôchodcov poberajúcich penziu zo susednej Českej republiky.

06.12.2013 20:00 , aktualizované: 07.12.2013 15:00
Česká koruna, mena Foto:
Ilustračné foto.
debata (43)

Skokové oslabenie českej koruny v niektorých prípadoch starým ľuďom z mesiaca na mesiac znížilo penzie aj o 20 eur mesačne. Napriek tomu ministerstvo práce momentálne nepočíta s finančným odškodňovaním poškodených penzistov.

„Vplyvom devalvácie českej koruny poklesla moja mesačná dávka dôchodku poberaného z Českej republiky o 20 eur. Pritom valorizácia tohto dôchodku na rok 2013 bola 4 eurá,“ povedal dôchodca Ladislav Cengel z Martina. Ten pred oslabením českej koruny dostával z Českej republiky mesačný dôchodok 389,39 eura a aktuálne mu prišlo len 369,39 eura. Penzie z Česka vypláca slovenská Sociálna poisťovňa, ktorá české koruny automatiky mení podľa aktuálneho kurzu, ktorý minulý mesiac Česká národná banka oslabila na hodnotu 27 korún za jedno euro, aby podporila český export, aj keď za cenu zdraženia dovážaných tovarov.

„V Českej republike som pritom nikdy nepracoval, iba môj zamestnávateľ VÚŽ Praha mal sídlo v Českej republike,“ pokračoval Cengel. Ten tak vníma ako veľkú nespravodlivosť, že pre oslabovanie českej koruny už niekoľko rokov klesá jeho dôchodok poberaný v eurách. „Devalváciu českej koruny oproti euru je možné momentálne vnímať iba ako fakt,“ uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

V zákonoch totiž nie je nijako garantované odškodňovanie slovenských penzistov pre devalváciu českej koruny. „Samozrejme, v prvom rade by bolo potrebné vzniknutú situáciu dôkladne analyzovať tak z aspektu právneho, ako aj finančného. Nateraz nepripravujeme žiadne legislatívne zmeny v tejto oblasti,“ dodal Stuška. Podľa odhadu denníka Pravda by štát prípadné odškodnenie penzistov vyšlo asi na šesť miliónov eur ročne.

Oslabenie českej meny minimálne na úroveň 27 korún z pôvodnej úrovne okolo 25 korún za jedno euro je zlou správou aj pre asi 44-tisíc Slovákov pracujúcich v susednej krajine.

„Takmer ma porazilo, keď som pri výmene korún dostala výrazne menej eur ako v minulosti. Vôbec sa mi to nepáči, nevieme, prečo chcú Česi oslabiť korunu, ale ak to takto pôjde ďalej, nevidím dôvod na to, aby muž pracoval v Českej republike,“ zhodnotila Miroslava Chrenšťová z Korne. Pre väčšinu ľudí žijúcich v dedinkách na severe Slovenska má pritom práca v Česku tradíciu.

„Cez našu obec prechádzajú na autách za prácou do susednej Českej republiky aj východniari z Košíc či chlapi z Banskej Bystrice. Oslabenie českej koruny je tak v časoch vysokej nezamestnanosti problémom živiteľov rodín z veľkej časti Slovenska,“ povedal starosta obce Klokočov Ľuboš Stríž. Ľudia totiž nachádzajú prácu napríklad v Třineckých železiarňach, podnikoch zameraných na dodávky pre českú automobilku Škoda či ako stavebné partie montujúce lešenia a zatepľujúce budovy.

Česká národná banka výrazne oslabila korunu v rovnaký deň, ako Európska centrálna banka ohlásila oslabovanie eura. V opačnom prípade by totiž kurz koruny podľa finančných analytikov atakoval úroveň 25 korún za jedno euro.

„Česká národná banka po skončení svojho zasadania začala odrazu skupovať na medzibankovom trhu okolo pol miliardy eur,“ priblížila česká ekonómka Markéta Šichrařová zo spoločnosti Next Finance. Takýto prebytok korún viedol k automatickému znehodnoteniu koruny.

Tento krok vyvolal veľkú kritiku. Medzi najvýznamnejších odporcov devalvácie českej koruny patrí bývalý prezident Václav Klaus. Podľa neho jednoznačný efekt bude mať oslabovanie kurzu koruny na zvyšovanie cien dovážaného tovaru, predovšetkým palív, potravín a spotrebného tovaru, čo môže viesť k ďalšiemu útlmu už tak slabého domáceho dopytu.

Česká národná banka vidí oslabenie koruny presne opačne. Oslabenie meny totiž zlacní české výrobky, v dôsledku čoho budú napríklad aj pre Slovákov lacnejšie automobily značky Škoda. Očakávané zdražovanie dovážaných výrobkov má zas ľudí vyprovokovať k väčšiemu míňaniu, čím by prišlo k rastu domácej spotreby, ktorá má tiež pozitívny vplyv na rast českej ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #dôchodok #česká koruna