Slovenská ekonomika rástla o 0,9 %

Slovenské hospodárstvo stúplo v treťom kvartáli tohto roka o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR, ktorý tak potvrdil svoj rýchly odhad z novembra.

04.12.2013 09:42
debata

Medziročný rast hrubého domáceho produktu sa tak spomalil o 1 percentuálny bod. Stále však išlo o najrýchlejší kvartálny nárast v tomto roku, keď v prvom štvrťroku ekonomika rástla o 0,5 % a v druhom štvrťroku o 0,8 %. Slovenské hospodárstvo si udržalo aj medzikvartálny rast, ktorý po sezónnom očistení dosiahol 0,2 %. V absolútnom vyjadrení dosiahol objem vyprodukovaného hrubého domáceho produktu v treťom štvrťroku 18,996 mld. eur, čo v bežných cenách znamenalo medziročný rast o 1,1 %.

Za celé prvé tri štvrťroky tohto roka tak dosiahla tvorba hrubého domáceho produktu na Slovensku sumu 53,741 mld. eur. V bežných cenách slovenské hospodárstvo v medziročnom porovnaní vzrástlo o 1,4 %. V stálych cenách dosiahol medziročný rast 0,7 %, čo znamenalo oproti rovnakému obdobiu vlaňajška spomalenie dynamiky o 1,6 percentu­álneho bodu.

Za rastom slovenského hospodárstva od júla do konca septembra stál predovšetkým rast zahraničného dopytu, kým domáci dopyt klesal. Vývoz výrobkov a služieb sa zvýšil o 1,9 % pri súčasnom poklese dovozu výrobkov a služieb o 0,4 %. Zníženie domáceho dopytu o 1,2 % bolo v rozhodujúcej miere spôsobené poklesom tvorby hrubého kapitálu o 6,4 %, pričom tvorba hrubého fixného kapitálu sa znížila o 9,8 %. Nižšia bola aj konečná spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 1 %. Konečná spotreba verejnej správy vzrástla o 2,8 % a konečná spotreba domácností o 0,1 %.

Z vytvoreného hrubého domáceho produktu v treťom štvrťroku tvorila pridaná hodnota 17,288 mld. eur. Najväčší objem z celkovej pridanej hodnoty vytvoril priemysel, a to 26,4 %. Podiel samotnej priemyselnej výroby predstavoval 21,9 %. Významný bol aj podiel obchodu, dopravy a skladovania, ubytovacích a stravovacích služieb na úrovni 22,9 %, verejnej správy, vzdelávania a zdravotníctva a sociálnej pomoci vo výške 12,7 %. V medziročnom porovnaní najviac vzrástol podiel vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, doprave a skladovaní a ubytovaní a stravovaní o 1 percentuálny bod, najviac poklesol podiel v stavebníctve o 0,6 percentu­álneho bodu. Tvorbu hrubého domáceho produktu v treťom kvartáli ovplyvnil pokles pridanej hodnoty o 0,1 %. Pozitívne pôsobili čisté dane z produktov, ktoré sa zvýšili o 11,4 %.

Vývoj pridanej hodnoty z hľadiska jednotlivých odvetví bol ovplyvnený poklesom v stavebníctve o 7 %, umení, zábave a rekreácii, ostatných činnostiach o 5,1 %, činnostiach v oblasti nehnuteľností o 3 % a v priemysle o 0,2 %, pričom v priemyselnej výrobe vzrástla o 0,4 %. Rovnakú úroveň ako v treťom štvrťroku 2012 dosiahla verejná správa, obrana, povinné sociálne zabezpečenie, vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálna pomoc. V ostatných odvetviach pridaná hodnota vzrástla pri najvyššom relatívnom raste v odborných, vedeckých a technických činnostiach, administratívnych službách o 4,8 % a vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, doprave a skladovaní, ubytovaní a stravovaní o 2,4 %.

Bankoví analytici pôvodne očakávali v treťom kvartáli medziročný nárast hrubého domáceho produktu o 1,1 %. Svoje odhady však v posledných mesiacoch znižovali a v novembri počítali s reálnym rastom hospodárstva o 0,9 %. Na celý tento rok projektujú pritom rast hospodárstva na úrovni 0,8 %. Tempo rastu slovenskej ekonomiky by sa malo zvýšiť v budúcom roku, a to na 1,9 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #rast