Slovensko zatiaľ nebude dodávať plyn Ukrajine

Slovensko zatiaľ zrejme nebude dodávať zemný plyn Ukrajine. Ako uviedol na HNClube premiér Robert Fico, v súčasnosti už nie je potrebné diskutovať na tému reverzného toku plynu cez Slovensko na Ukrajinu.

03.12.2013 14:23
Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

“Dnes pravdepodobne táto téma už padla, pretože som počul už vyjadrenia aj z úst premiéra Ukrajiny, že nie je potrebný v tomto okamihu spätný chod plynu, pretože veci sú zabezpečené,“ povedal Fico.

Situácia v otázke dodávok plynu na Ukrajinu sa podľa slovenského premiéra upokojila potom, čo sa rozhodol náš východný sused spolupracovať s Ruskou federáciou. "Významne to ukľudní toky plynu cez Ukrajinu na západ. Došlo k výraznému zníženiu ceny plynu pre Ukrajinu,“ dodal Fico, podľa ktorého, ak by sa Rusi s Ukrajincami nedohodli, v januári 2014 by nás čakala plynová kríza podobná tej spred piatich rokov. “To len potvrdzuje, že severojužné plynové prepojenie je pre nás životne dôležité,“ konštatoval Fico.

O dodávaní plynu Ukrajine cez Slovensko prostredníctvom reverzného chodu sa diskutuje už približne rok. Ešte pred dvoma týždňami informoval slovenský prepravca plynu, spoločnosť Eustream, že zainteresované strany finišujú na texte memoranda o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu. Na memorande mala okrem slovenskej a ukrajinskej strany spolupracovať aj Európska komisia. Viac konkrétnosti však kompetentní prezradiť nechceli. Ukrajinci avizovali, že podpis memoranda sa očakáva v najbližších dňoch.

Slovenský prepravca plynu už dávnejšie deklaroval, že je pripravený na spustenie reverzného chodu s Ukrajinou. Eustream v súčasnosti disponuje technickou kapacitou reverzného toku na Ukrajinu v objeme viac ako 80 miliónov metrov kubických plynu denne. Dodávky plynu cez Slovensko sú pritom pre Ukrajinu veľmi atraktívne. Obe krajiny sú totiž prepojené štyrmi plynovodmi.

Z európskych trhov mohla Ukrajina získať do 15 miliárd metrov kubických plynu ročne, a to za nižšiu sumu, než im účtoval ruský Gazprom. Ukrajina platila za plyn z Ruska približne 400 USD za tisíc kubických metrov, čo bola jedna z najvyšších cien v Európe. Kyjev preto žiadal Moskvu o zmiernenie podmienok. Cez Ukrajinu prúdi približne polovica ruských dodávok zemného plynu do Európy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina