Bohunická atómka porušila predpisy, dostala pokutu

V atómovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach došlo k porušeniu bezpečnostných pravidiel. Jej majiteľ, Slovenské elektrárne, preto dostal pokutu 65-tisíc eur.

02.12.2013 07:30 , aktualizované: 13:10
debata (2)

„Počas generálnej opravy prevádzkový personál nevykonal pravidelnú kontrolu koncentrácie kyseliny bóritej v bazéne skladovania vyhoreného jadrového paliva. Došlo tak k porušeniu limitov a podmienok bezpečnej prevádzky, ktoré predpisujú vykonávať kontrolu jedenkrát za hodinu počas doplňovania bazénu,“ podotýka šéfka slovenského Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková a dodáva, že táto udalosť bola zaradená na prvý stupeň medzinárodnej bezpečnostnej stupnice INES.

Škála INES hovorí o tom, do akej miery je verejnosť ohrozená radiačnými následkami udalosti. Bežné poruchy málo dôležitých zariadení v atómkach na stupnicu nie sú zaraďované vôbec. Na nultom stupni sú poruchy bez vplyvu na bezpečnosť elektrárne. Prvý stupeň hovorí, že nedošlo k priamemu ohrozeniu bezpečnosti. Ak by sa však v tomto prípade naplnil najhorší možný scenár a súhry viacerých nepriaznivých okolností, v bazéne vyhoreného paliva mohla vzniknúť neriadená reťazová reakcia a rádioaktívne častice by tak mohli ohroziť obsluhu či obyvateľstvo.

Slovenské elektrárne vedené talianskym Enelom tvrdia, že išlo len o malú chybu. „Pre jednotlivé denné činnosti v atómovej elektrárni sú nastavené administratívne limity na úrovni, ktorá niekoľkonásobne garantuje bezpečnosť prevádzky, t.j. vytvára dostatočný časový priestor na korekciu prípadného nedostatku bez toho, aby mal možnosť ovplyvniť jadrovú bezpečnosť. V rámci vysokej úrovne kontroly a transparentnosti boli zistené a následne oznámené ÚJD drobné nezrovnalosti v procese odobrania vzoriek počas odstávky tretieho bloku AE Bohunice V2 v roku 2012. Preverovanie aj menších udalostí je prirodzenou súčasťou jadrovej kultúry s cieľom zlepšiť všetky procesy na najvyššiu možnú úroveň,“ argumentuje Janka Burdová, hovorkyňa elektrární.

Úrad jadrového dozoru v správe konštatoval, že firma vykonala viacero preventívnych nápravných opatrení s cieľom predísť opakovaniu sa udalostí podobného charakteru, čo potvrdila aj následná mimoriadna kontrola.

Podobne hodnotených udalostí sa v slovenských atómkach za posledných dvadsať rokov stalo celkovo 24. V sedemde­siatych rokoch sa na bloku A1 v Bohuniciach stala havária zaradená na štvrtý stupeň škály INES. Vo februári 1977 totiž pri zavážaní čerstvého paliva došlo k poškodeniu kaziet s atómovým materiálom. Chladiace médium vtedy nemohlo voľne prúdiť a prehrievanie časti reaktora spôsobilo roztavenie niektorých palivových prútov. Následne vláda rozhodla o odstavení bloku A1. Likvidácia prebieha dodnes, koniec je naplánovaný na rok 2033.

Na najvyššom siedmom stupni škály INES sú veľké havárie s veľkým ohrozením zdravia či životov personálu i bežných ľudí. V histórii ľudstva boli týmto stupňom ohodnotené dve udalosti. V apríli 1986 to bol výbuch reaktora v Černobyle a v apríli 2011 poškodenie elektrárne v japonskej Fukušime.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Jaslovské Bohunice #atómová elektráreň